eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv deal

Care sunt diminutivele pentru deal?

Vezi mai jos deal”?
Cuvinte cu inţeles micşorat deal”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru deal
Diminutive deal:
deluț, deluleț, deluşor, deal mic,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
deál sn [Atestat: (a. 1660-1680) GCR I, 178/18 / Plural: uri, (înv) ure / Etimologie: vsl дѧл] 1 Formă de relief rotunjită de înălțime medie (între 200 și 800 m). 2 (Îlav; îoc la vale) Pe (sau spre ) ori la În urcuș. 3 (Îlpp) La de... Mai sus de... 4 (Îlpp) De către Din sus. 5 (Fam; îe) Dă la , dă la vale Încearcă toate posibilitățile. 6 (Pfm) Greu la , greu la vale Oricum încerci, e tot greu. 7 (Pfm) Ce mai (sau ce tot) la , la vale E inutil să mai discutăm. 8 (Îae) Să spunem lucrurilor pe nume. 9 (Pop; îe) A umbla și-n și-n vale sau A sui în , a coborî în vale A umbla peste tot (pentru a găsi pe cineva sau ceva). 10 (Pop; îe) Mai e un și-o vale Mai sunt multe dificultăți. 11 (Îe) A trecut ul A pierdut ocazia. 12 (Îae) A reușit să treacă de ce-a fost mai greu. 13 (Pop; îe) A nu ști nici (la) , nici (la) vale A fi nepriceput. 14 (Pop; îe) A se face cât ul A se supăra foarte tare. 15 (Mol; îe) Parcă aduce picioarele de după Se spune despre o persoană care merge alene. 16 (Reg; îe) A fl

– și noapte (sau și ceață) înaintea ochilor A nu putea suferi pe cineva. 17-18 (Pop; îe) cu se întâlnește, dar (încă) om cu om Se spune (cu ocazia unei întâlniri neașteptate sau) în speranța unei revederi posibile. 19 (Csc) Zonă deluroasă. 20 (Îvp) Pădure. 21 (Pop) Pământ arabil. 22 Podgorie așezată în zonă deluroasă.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive


Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Normălească adjectiv învechit și regional; în sintagmă școală normălească?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
pe scurt
eris
școală primară
malarie
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app