eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție deal


PROPOZIȚIIEXPRESIIANTONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Deal [ dea-l ]
VEZI SINONIME PENTRU deal PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului deal în mai multe dicționare

Definițiile pentru deal din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DEAL:
DEAL, dealuri, substantiv neutru

1. Formă de relief mai mică decît muntele dar mai mare decît movila. Unii, izbutind să urce buza dealului, se prăbușeau deodată, străpunși de gloanțe. CAMILAR, N. I 49. Dealurile aspre se deșiră către zare

– cu coamele înălbite. SAHIA, N. 119. Dincolo de gard, în toate părțile, dealuri rotunde, cu dumbrăvi pe coamă. VLAHUȚĂ, O. A. 424.
       • (În toponimie) Dealul Feleacului. Dealul Cucului. ▭ Dealurile Baraoltului... trimit Oltului un foarte ciudat afluent. BOGZA, C. O. 208.
       • Locuţiune adverbiala (În opoziție cu la vale) La deal = în sus, urcînd. La deal, urca o haraba plină de saci, trasă de un căluț răblăgit. CAMILAR, N. I 113. Au mers așa în lungul Bistriței la deal, încet, pe drum de moină. SADOVEANU, B. 115. A plecat băiatul șontîc-șontîc înapoi la deal, către asfințit, unde scăpăta luna. CARAGIALE, P. 62.
       • locuțiune prepoziție (În opoziție cu în jos de...) (De) la deal de... = mai sus de..., în sus de..., din sus de... Au adus vătăjeii și feciorii cu nepusă-masă pe oameni

– și i-au pus să are pe-o bucată de loc gunoios, la deal de tîrg. SADOVEANU, O. VII 276. Ne suim pe munte la deal de casa ei cîte cu o bucată de răzlog în mînă. CREANGĂ, A. 28.
       • Expresia: Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile. Baba se scarmănă de cap, dă la deal, dă la vale, dar n-are ce face. CREANGĂ, P.

8. Și-n deal și-n vale = pretutindeni. Zici că-s mîndră și n-am verb reflexiv:ut Ca s-ascult vorbele tale? Dar de unde știi? În cale Ți-am umblat și-n deal, și-n vale. COȘBUC, P. I 51. Greu la deal și greu la vale = ori cum faci, tot greu e. Ce mai la deal, la vale? = ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace, încolo, ce să ma pierdem verb reflexiv:emea discutînd un lucru care e limpede? Ce mai la deal, la vale? Trebuie să aibă act de naștere! SADOVEANU, O. VII 315. Ce mai la deal, la vale? așa e lumea asta. CREANGĂ, P. 223. Deal cu deal se întîlnește (sau se ajunge), dar (încă) om cu om, se spune cu ocazia unei întîlniri neașteptate sau în nădejdea unei revederi posibile. Poate să ne mai întîlnim la verb reflexiv:un capăt de lume; căci deal cu deal se ajunge dar încă om cu om. CREANGĂ, O. A. 224. Un deal și-o vale și-o fugă de cal mare = o bucată mare de drum.
       • (Exprimă ideea de dificultate, de distanță mare sau de obstacol greu de trecut) Cînd ești voinic, ți-e dealu-ntins Ca șesul. COȘBUC, P. I 228. Mă trecuși, măicuță, dealu... Să nu ne vedem cu anu! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 174. O, mîndruțo, buze moi, Dragi ne sîntem amîndoi, Este-un deal mare-ntre noi! id. ib. 60.
       • expresieGrăiește cam peste deal = vorbește neînțeles.
       • (În comparații, exprimă ideea de lucruri de mari proporții) Voi intra masiv și greu în verb reflexiv:eme, Cu un car cît dealul de poeme. BENIUC, vezi 9.

2. (Regional) Regiune de vii, vie, podgorie (așezată de obicei pe un deal).
♦ Regiunea ogoarelor, pămînt arabil.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

deal
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru deal:
deál sn [Atestat: (a. 1660-1680) GCR I, 178/18 / Plural: dealuri, (înv) dealure / Etimologie: vsl дѧл] 1 Formă de relief rotunjită de înălțime medie (între 200 și 800 m). 2 (Îlav; îoc la vale) Pe deal (sau spre deal) ori la deal În urcuș. 3 (Îlpp) La deal de... Mai sus de... 4 (Îlpp) De către deal Din sus. 5 (Fam; îe) Dă la deal, dă la vale Încearcă toate posibilitățile. 6 (Pfm) Greu la deal, greu la vale Oricum încerci, e tot greu. 7 (Pfm) Ce mai (sau ce tot) la deal, la vale E inutil să mai discutăm. 8 (Îae) Să spunem lucrurilor pe nume. 9 (Pop; îe) A umbla și-n deal și-n vale sau A sui în deal, a coborî în vale A umbla peste tot (pentru a găsi pe cineva sau ceva). 10 (Pop; îe) Mai e un deal și-o vale Mai sunt multe dificultăți. 11 (Îe) A trecut dealul A pierdut ocazia. 12 (Îae) A reușit să treacă de ce-a fost mai greu. 13 (Pop; îe) A nu ști nici (la) deal, nici (la) vale A fi nepriceput. 14 (Pop; îe) A se face cât dealul A se supăra foarte tare. 15 (Mol; îe) Parcă aduce picioarele de după deal Se spune despre o persoană care merge alene. 16 (Reg; îe) A fl

– și noapte (sau deal și ceață) înaintea ochilor A nu putea suferi pe cineva. 17-18 (Pop; îe) deal cu deal se întâlnește, dar (încă) om cu om Se spune (cu ocazia unei întâlniri neașteptate sau) în speranța unei revederi posibile. 19 (Csc) Zonă deluroasă. 20 (Îvp) Pădure. 21 (Pop) Pământ arabil. 22 Podgorie așezată în zonă deluroasă.

Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DEAL
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DEAL:
DEAL, dealuri, substantiv neutru

1. Formă de relief pozitivă care se prezintă ca o ridicătură a scoarței pământului mai mică decât muntele, dar mai mare decât colina.
       • Locuţiune adverbiala La deal = în sensul urcușului, în sus.
       • locuțiune prepoziție (De) la deal de... = mai sus de..., în sus de...
       • Expresia: (familial) Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile. Greu la deal și greu la vale = oricum faci, e tot greu. Ce mai la deal, la vale = a) ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace și încolo, e inutil să mai discutăm; b) să spunem lucrurilor pe nume. Deal cu deal se întâlnește, dar (încă) om cu om, se spune cu ocazia unei întâlniri neașteptate, sau în nădejdea unei revederi posibile.

2. (regional) Regiune de vii; vie, podgorie.
       • Zonă a ogoarelor.

– Din limba slavă (veche) dĕlŭ.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DEAL
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DEAL:
DEAL, dealuri, substantiv neutru

1. Formă de relief pozitivă cu înălțime nu prea mare (sub 1000 m).
       • Locuţiune adverbiala La deal = în sensul urcușului, în sus.
       • locuțiune prepoziție (De) la deal de... = mai sus de..., în sus de...
       • Expresia: (familial) Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile. Greu la deal și greu la vale = oricum faci, e tot greu. Ce mai la deal, la vale = a) ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace și încolo, e inutil să mai discutăm; b) să spunem lucrurilor pe nume. Deal cu deal se întâlnește, dar (încă) om cu om, se spune cu ocazia unei întâlniri neașteptate sau în nădejdea unei revederi posibile.

2. (regional) Regiune de vii; vie, podgorie.
       • Zonă a ogoarelor.

– Din limba slavă (veche) dĕlŭ.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DEAL
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru DEAL:
DEAL (< limba slavă (veche) ) substantiv neutru Formă de relief pozitivă, cu altitudine absolută, stabilită convențional între c. 200 și 800 m, în care versanții domină văile învecinate. După geneză, se deosebesc:. d de eroziune, rezultate în urma fragmentării de către apele curgătoare a unor terenuri sedimentare, piemontane sau de altă natură, și despre de acumulare, formate prin acțiunea de depunere exercitată de ghețari (ex. morene, drumline) sau de vânt (ex. dune, barcane).
       • Expresia: Ce mai la deal, la vale = a) ce să mai lungim vorba zadarnic; b) să spunem lucrurile așa cum sunt.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

deal
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru deal:
deál (ea dift.) n., plural dealurĭ (vechea slavă dĕlŭ, parte pre-dĕlŭ, hotar [de aicĭ Predeal]. vezi deiniță). Măgură, colnic, înălțime de pămînt maĭ mică de cît muntĕle. Vest. Podgorĭe: Dealu Mare, Dealu Drăgășanilor. La deal, în sus, suind, în opoz. cu la vale: caru, corabia merge greŭ la deal. Greŭ la deal, răŭ la vale, e dificil în orĭ-ce caz. Ce maĭ la deal, la vale?, ce maĭ perdem timpu degeaba? Să ne punem pe lucru!
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

DEAL
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DEAL:
DEAL dealuri n.

1) Ridicătură de teren mai joasă decât muntele, având înălțimea între 200 și 800 metri.
       • Ce mai la deal la vale a) la ce bun atâta vorbă; b) să discutăm la obiect, spunând lucrurilor pe nume. La deal în sus; înspre culme.

2) fam. Teren arabil din împrejurimile unei localități rurale. A pleca la deal. [Monosilabic] /<sl. dĕlu
Forme diferite ale cuvantului deal: dealuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

deal
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru deal:
deal m.

1. ridicătură de pământ ce nu trece peste 300 metri;

2. vie așezată pe un deal: Dealu-Mare, Dealu-Drăgășanilor;

3. trecut (Negrești) pădure. [slava DIELŬ; pentru sensul 3, conform codru].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

deal
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru deal:
deal, dealuri substantiv neutru

1. (argoul lumii interlope) închisoare.

2. fese.

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

deal
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru deal:
deal substantiv neutru, plural deáluri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

deal
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru deal:
deal substantiv neutru, plural deáluri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

Deal
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru Deal:
Deal ≠ vale
Definiție sursă: Dicționar de antonime


CUVINTE APROPIATE DE 'DEAL'
deajeábadeájetDeakDEAKINDEALDEÁLĂdealcoolizádealcoolizáreDEALER

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL Deal
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului deal dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
1660-1680 GCR I, 178/18 / Plural: dealuri, înv dealure / Etimologie: vsl дѧл] 1 Formă de relief rotunjită de înălțime medie între 200 și 800 m.
2 Îlav; îoc la vale Pe deal sau spre deal ori la deal În urcuș.
3 Îlpp La deal de.
4 Îlpp De către deal Din sus.
5 Fam; îe Dă la deal, dă la vale Încearcă toate posibilitățile.
6 Pfm Greu la deal, greu la vale Oricum încerci, e tot greu.
7 Pfm Ce mai sau ce tot la deal, la vale E inutil să mai discutăm.
9 Pop; îe A umbla și-n deal și-n vale sau A sui în deal, a coborî în vale A umbla peste tot pentru a găsi pe cineva sau ceva.
10 Pop; îe Mai e un deal și-o vale Mai sunt multe dificultăți.
11 Îe A trecut dealul A pierdut ocazia.
13 Pop; îe A nu ști nici la deal, nici la vale A fi nepriceput.
14 Pop; îe A se face cât dealul A se supăra foarte tare.
15 Mol; îe Parcă aduce picioarele de după deal Se spune despre o persoană care merge alene.
16 Reg; îe A fl – și noapte sau deal și ceață înaintea ochilor A nu putea suferi pe cineva.
17-18 Pop; îe deal cu deal se întâlnește, dar încă om cu om Se spune cu ocazia unei întâlniri neașteptate sau în speranța unei revederi posibile.
DEAL dealuri n.
       • Ce mai la deal la vale a la ce bun atâta vorbă; b să discutăm la obiect, spunând lucrurilor pe nume.
La deal în sus; înspre culme.
A pleca la deal.

GRAMATICA cuvântului Deal?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului deal.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul Deal poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul Deal sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul deal are forma: deáluri
VEZI PLURALUL pentru Deal la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE deal?
Vezi cuvântul deal desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul deal?
[ dea-l ]
Se pare că cuvântul deal are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL Deal
Inţelegi mai uşor cuvântul deal dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala În opoziție cu la vale La deal = în sus, urcînd
= mai sus de
Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile
Și-n deal și-n vale = pretutindeni
Greu la deal și greu la vale = ori cum faci, tot greu e
Ce mai la deal, la vale? = ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace, încolo, ce să ma pierdem verb reflexiv:emea discutînd un lucru care e limpede? Ce mai la deal, la vale? Trebuie să aibă act de naștere! SADOVEANU, O
Un deal și-o vale și-o fugă de cal mare = o bucată mare de drum
expresieGrăiește cam peste deal = vorbește neînțeles
Locuţiune adverbiala La deal = în sensul urcușului, în sus
= mai sus de
familial Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile
Greu la deal și greu la vale = oricum faci, e tot greu
Ce mai la deal, la vale = a ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace și încolo, e inutil să mai discutăm; b să spunem lucrurilor pe nume
Locuţiune adverbiala La deal = în sensul urcușului, în sus
= mai sus de
familial Dă la deal, dă la vale = se silește în toate chipurile, încearcă toate posibilitățile
Greu la deal și greu la vale = oricum faci, e tot greu
Ce mai la deal, la vale = a ce să mai lungim vorba de pomană, ce mai încoace și încolo, e inutil să mai discutăm; b să spunem lucrurilor pe nume
Ce mai la deal, la vale = a ce să mai lungim vorba zadarnic; b să spunem lucrurile așa cum sunt

© 2024 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Normălească adjectiv învechit și regional; în sintagmă școală normălească?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
pe scurt
eris
școală primară
malarie
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app