eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv fier

Care sunt diminutivele pentru fier?

Vezi mai jos fier”?
Cuvinte cu inţeles micşorat fier”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru fier
Diminutive fier:
fierişor,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
fier sn [Atestat: COD. VOR. 34/10 / V: fer, (reg) hier (S și: reg her) / Plural: (17-21 26-39) fiare, (înv) e, (reg) fiară / Etimologie: moștenit din latinescul ferrum] 1 Element chimic, metal greu, de culoare cenușie, maleabil, ductil, cu proprietăți feromagnetice, care, aliat cu carbonul sau cu alte elemente, se folosește pe scară largă în industrie. 2 (Imp) Oțel (moale). 3 (Îs) nativ Fier aproape pur, care se găsește uneori în natură. 4 (Înv; îs) alb Tablă. 5 (Iuz; îs) turnat Fontă. 6 (Iuz; îs) mort Fier de proastă calitate Și: (îvp) băltos, grăunțos. 7 (îs)

– forjat Fier prelucrat prin forjare, din care se fac obiecte ornamentale. 8 (Îs) Epoca ului (sau de fier) Perioadă din istoria orânduirii comunei primitive care a durat de la mijlocul mileniului al Il-lea î. Hr. până în primele veacuri despre Hr., când omul a început să prelucreze și să folosească fierul. 9 (Îla) De Tare. 10 (Îal) Rezistent. 11 (Îal) Neînduplecat. 12 (Îal) Riguros. 13 (Îe) A bate ul până-i (sau cât e) cald A nu lăsa să scape o ocazie când i se oferă. 14 (Îe) A-i trece (sau a-i da cuiva) un (ars sau roșu) prin inimă A avea o senzație intensă și bruscă de durere, de spaimă etc. 15 (Îe; pop) În ul nopții În timpul nopții. 16 (Ban; îe) A avea A avea bani. 17 (Reg) Ferăstrău. 18 Clește cu care se iau cărbunii din foc. 19 (Șîs de călcat) Aparat întrebuințat la călcatul rufelor sau hainelor. 20 (Șîs de frizat) Instrument de forma unui clește care servește la ondulatul părului Și: ondulator. 21 (Șîs roșu) Unealtă, vergea sau bucată de fier înroșită la foc, cu care se ard unele răni sau se înseamnă vitele cu marca proprietarului. 22 (Pex) Semnul rămas la vită pe locul înfierat. 23 (Pop; îe) A avea ul cuiva A semăna cu cineva. 24 (Pop; îe) Cu ul de la el Din proprie autoritate. 25 (Pop; îe) ul rău nu se prăpădește Se spune despre omul care e rău din fire și care, de aceea, trăiește mai mult. 26 (Șîs

– de plug; mpl) Cuțit la plug. 27 (Îs) lat sau mare Tăișul cormanei Și: brăzdar, brăzdător, cormănitor. 28 (Îs) lung sau mic Cuțit mare fixat în grindeiul plugului, care taie brazda. 29 (Iuz; îs) de corabie Ancoră. 30 Lamă de armă tăioasă. 31 (Pre) Ascuțiș de armă tăioasă. 32 (Pex) Sabie. 33 (Îvp; îe) A trece prin ascuțișul ului A pustii un ținut, tăind și omorând locuitorii. 34 Bucată de oțel (în formă de drug). 35 (Înv; lpl) Lanțuri, cătușe, cu care erau legați prizonierii, deținuții. 36 Piedică de cai făcută dintr-un lanț. 37 (Îs) vechi Obiecte de metal uzate, care nu mai pot fi utilizate și care se adună spre a fi retopite. 38 (Îe) A arunca la vechi A scoate din uz. 39 (Îae) A nu mai acorda nici o importanță unui lucru. 40 Substanță feruginoasă. 41 (Bot; îc) Iarba-fiarelor sau iarba ului Plantă erbacee veninoasă, din familia asclepiadaceelor, cu frunze opuse, acoperite cu peri, cu flori albe-gălbui, căreia i se atribuie proprietăți miraculoase Și: brilioancă, rânduniță (Cynanchum vincetoxicum). 42 (Bot; îae) Roua-cerului (Drosera rotundifolia).

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A umbla după doi iepuri deodată?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
a-și impune tăcere, a se reține de a spune ceva
regional sfinteță
a urmări în același timp două scopuri, două avantaje diferite
sănătos, care li se spune celor care strănută
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app