eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv oaie

Care sunt diminutivele pentru oaie?

Vezi mai jos oaie”?
Cuvinte cu inţeles micşorat oaie”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru oaie
Diminutive oaie:
oișoară, oițică, oiţă,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționar enciclopedic
OÁIE (latina ovis) substantiv feminin

1. Animal rumegător din familia cavicornelor, subfamilia ovideelor, genul Ovis, crescut pentru producția de lână, carne și lapte (Ovis aries). Are corpul de mărime mijlocie acoperit cu lână, botul ascuțit, cu buze subțiri și mobile, cu 32 de dinți. Femelele ating maturitatea sexuală la un an și jumătate. Ca urmare a procesului domesticirii și ameliorării au fost create peste 300 de rase, foarte diferite în ceea ce privește caracterele morfologice și productive: rase de lână (în care intră toate tipurile de merinos, țurcană, caracul), de carne (oile precoce crescute în Anglia), de lapte (stogoșă, larzac etc.), de lână și lapte (țigaie, spancă). În diverse regiuni ale globului se întâlnesc specii sălbatice înrudite cu oaia domestică: arharul, muflonul, oaia Munților Stâncoși, oaia (sau berbecul) lui Dali (NV Americii de Nord), oaia zăpezilor (Siberia Orientală). vezi și ovin.
♦ Carne de oaie (1).
♦ Blană de oaie (1).

2. (În limbajul bisericesc) Creștin; credincios în raport cu preotul.

3. O. seacă = (în Evul Mediu, în Țara Românească), dare pe oile sterpe plătită domniei în secolul 16-18. Era deosebită de oierit, datorat pentru celelalte oi.

4. Oaia năzdrăvană = (în mitologia românească), animal oracular care dezvăluie unui cioban complotul urzit contra lui de alți doi (sau trei, ori chiar mai mulți) ciobani. Cea mai celebră o.n. din literatura populară română este Miorița, eroina baladei cu același nume.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive


Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: ♦ în locuțiune adverbiala cel mult?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
cal de munte foarte rezistent, răspândit în nordul moldovei
a se certa cu cineva
a maximum; b în cazul cel mai favorabil, în cazul extrem
principiu de bază propriu organizării și activității partidelor comuniste și muncitorești, care susținea îmbinarea centralismului cu democrația, conducerea centralizată cu participarea membrilor colectivității
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app