eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv par

Care sunt diminutivele pentru par?

Vezi mai jos par”?
Cuvinte cu inţeles micşorat par”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru păr
Diminutive păr:
perişor,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
PĂR2, peri, substantiv masculin

1. Totalitatea firelor subțiri de origine epidermică, cornoasă, care cresc pe pielea omului și mai ales pe a unor animale; specializare fiecare dintre firele de felul celor de mai sus sau (cu sens colectiv) totalitatea acestor fire, care acoperă capul omului.
       • În doi peri = a) locuțiune adjectiv (popular) cărunt; prin extensie care este între două vârste; b) locuțiune adjectiv și adverb (care este) neprecizat, nedefinit bine, nehotărât, între două stări; prin extensie îndoielnic, confuz, echivoc, neclar; c) locuțiune adjectiv și adverb (regional) amețit de băutură; cherchelit.
       • Locuţiune adverbiala În păr = cu toți de față.
       • Expresia: Din (sau de-a) fir în (ori a) păr = de la un capăt la altul și cu lux de amănunte; în întregime, în amănunt. Tras de păr, se spune despre o concluzie forțată, la care ajunge cineva exagerând sau denaturând adevărul. A se lua cu mâinile de păr sau a-și smulge părul din cap, se spune când cineva este cuprins de disperare. A se lua (sau a se prinde) de păr cu cineva = a se certa foarte tare, a se încăiera cu cineva. A atârna de un fir de păr = a depinde de o nimica toată. A se da după păr = a se comporta după cum cere împrejurarea; a se acomoda. N-am păr în cap sau cât păr în cap, ca părul din cap = în număr foarte mare; foarte mult. Cât păr în palmă (sau pe broască) = nimic; deloc. Când mi-o crește păr în palmă = niciodată. A avea păr pe limbă = a fi prost; a fi lipsit de educație, necioplit. A i se ridica (sau a i se sui) (tot) părul (în cap sau în vârful capului) sau a i se face (ori a i se ridica etc.) părul măciucă = a se înspăimânta, a se îngrozi, a-i fi foarte frică. A despica (sau a tăia) părul (sau firul de păr) în patru (ori în șapte etc.) = a cerceta ceva cu minuțiozitate exagerată. A-i scoate (cuiva) peri albi = a pricinui (cuiva) multe necazuri; a sâcâi, a agasa (pe cineva). A-i ieși (cuiva) peri albi = a îmbătrâni din cauza prea multor necazuri. A-i ieși (sau a-i trece) cuiva părul prin căciulă = a face eforturi deosebite, trecând peste multe greutăți; a ajunge la limita răbdării.
♦ (popular) Peri răi = numele unei boli de ochi, de obicei provocată de firele de gene mai lungi care irită globul ocular.
♦ (Fiecare dintre) firele chitinoase care acoperă unele organe sau părți ale corpului insectelor.
♦ prin analogie Firele scurte, ieșite în afară, care acoperă suprafața unei țesături, în special a unui covor.

2. Denumire generală dată fibrelor naturale de origine animală; prin extensie țesătură din aceste fibre.

3. prin analogie Fiecare dintre filamentele (fine), de origine epidermică, existente pe anumite organe ale unor plante.

4. Arc în formă de spirală la ceas.

5. Compuse: părul-fetei = plantă criptogamă înrudită cu feriga, întrebuințată ca plantă medicinală și ornamentală (Adianthum capillus-Veneris); părul-Maicii-Domnului = plantă erbacee cu frunze mate, crestate adânc (Asplenium adianthum nigrum); părul-porcului = plantă erbacee cu frunze lungi și cu spiculețe (Equisetum telmateja).

6. Compus: (astronomie) Părul Berenicei = numele unei constelații din emisfera boreală.

– latina pilus.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: în baza legii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
fișă cuprinzând totalitatea datelor adunate de justiție referitor la antecedentele judiciare ale unui individ
aparat în formă de bicicletă fără roți, pentru aprecierea adaptării la efort în diferite sectoare de muncă și discipline sportive
în conformitate cu prevederile legale
a se da bătut, a ceda
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app