eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime increti

Care sunt antonimele pentru increti?

Vezi mai jos ale cuvântului increti”?
Antonim „a (se) increti”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a încreți
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A încreți:
a descreți




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNCREȚÍ, încrețesc, verb IV.

1. tranzitiv (Cu privire la suprafețe netede) A face să capete crețuri sau cute. Iazul scînteia ca o oglindă mare de argint: nici o aburire nu-l încrețea. SADOVEANU, O. VI

15. Codrii se înfiorează de atîta frumusețe, Apele-ncrețesc în tremur străveziile lor fețe. EMINESCU, O. I 142.
       • reflexiv Marea luă o culoare mai întunecată, se încreți și începu a fierbe. BOLINTINEANU, O. 270. Apa-n vălurele... se-ncrețește. ALECSANDRI, P. III 278.
♦ A strînge pielea (în special a frunții) în formă de cute sau crețuri. Își încreți fruntea, pînă i se îngustă cît degetul. CAMILAR, TEM. 172. Domnul Frederic... te îndepărta cu mîna și-și încrețea fruntea. PAS, Z. I 308. Încreți fruntea și-și aținti privirea bolnavă în bagdadie. SADOVEANU, O. I 51.
       • reflexiv I se încrețeau cutele mărunte de pe lîngă ochi. DUMITRIU, N. 148. Unii se încrețesc la chip, cînd le vorbește, de ai crede că au mîncat lămîi. PAS, Z. IV 102. Dar cum i s-a încrețit pielea pe frunte și pe sub ochi! VLAHUȚĂ, O. A. III 19.
       • intranzitiv (În expresie) A încreți din sprîncene vezi sprînceană.

2. reflexiv figurat A se încrîncena, a se înfiora. Se încrețea carnea pe trup, auzindu-se grozăviile și cruzimile făcute de acești tîlhari. GHICA, S. 30.
       • tranzitiv Un vis care m-au încrețit din talpă pîn-în creștet. ALECSANDRI, T. 1086.

3. tranzitiv (Cu privire la părul capului, prin extensie la persoane) A face să fie creț, a încîrlionța. Nu m-ai încrețit destul la tîmple. ALECSANDRI, T. 1650. Cu ce să-și încrețească zulufii săi cei mîndri? NEGRUZZI, S. II 179.