eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă automat, -ă de scară?

Care e automat, -ă de scară?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " automat, -ă de scară":
dispozitiv care asigură iluminarea temporizată a holului și scările din blocuri
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" oratanii diverse si un strung carusel
cu program automat care ciopleste
soldati prosti pana la forma"
Georgica a XI-A poezie de Mircea Cartarescu

"
cu continente si provincii de apa intr-o urzeala indicibila vesnic e o pre-destin-are in toate -strigatul se preface in sabie injuratura devine pistol automat grohaitul placerii cheama tot mai insistent zgomotul surd al ghilotinei: aici am ajuns!
Si mea"
Magna Impuritas poezie de George Popescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AUTOMÁT2, -Ă, automați, -te, adjectiv (Despre unelte, aparate, mașini) Care este acționat printr-un dispozitiv mecanic; (despre anumite operații) care se efectuează prin acțiunea unui dispozitiv mecanic, fără verb reflexiv:eo intervenție exterioară. Strung automat. Uzină automată. ▭ La intrarea în gura minei se află montată o instalație modernă pentru descărcarea automată [a cărbunelui]. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2547. El, c-un ciocan automat Ținut pe umăr, de miner, Ea cu o secere de fier Pe după brațul ei bronzat. despre BOTEZ, forme S. 44.
       • Armă automată (și substantivat, forme) = armă de foc la care armarea se face fără intervenția omului, astfel că loviturile se succed fără întrerupere atît timp cît se apasă pe trăgaci. Mitraliera și pușcă-mitralieră sînt arme automate. ▭ [Oamenii] se zvîrleau spre ieșirile satului, dar la toate ieșirile îi așteptau automatele-n bătaie. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 162, 6/6. Se lăsase de mult amurgul și toate focurile automatelor încetaseră. CAMILAR, N. I
       • 394. (Adverbial) Mitraliera se armează automat.
♦ figurat Care se face, se execută de la sine, în mod mecanic, fără participarea rațiunii sau a voinței. Mișcări automate. Gesturi automate.