eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă filozofie impuls primar?

Care e filozofie impuls primar?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " filozofie impuls primar":
impuls inițial imprimat de divinitate, căruia i s-ar datora mișcarea materiei


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" intors Ia Ioc, eram tot singuri. Prezenta mea risipi tot frigul, pustiul, untul si singuratatea ce se abatusera asupra-i si se inviora iar.
Dintr-un adinc impuls nelamurit: de ciuda sau de simpatie pervertita, ori numai din simpla petrecere, am reinceput vechea hartuiala. De data asta pe o coarda mult mai subtire si inalta si cu surdina pusa aproape ca la o curte a dragostei, atit de odioasa doamnei.
Nu sint deloc psiholog. Dar luai numaidecit cunostinta, cu o satanica bucurie, de superioritatea pozitiei mele."
Farsa poezie de Vasile Voiculescu

"
Buruienile cresc si se ingrasa; florile lancezesc si se usuca. Aceasta trece de adevar mai in toata lumea, si este foarte firesc; caci pe cand superficialitatea sarlatana umbla in lume cu clopotei, facand ea insasi reclama cea mai nerusinata pentru a-si lauda marfa cu calitatile cele mai indoioase, meritul adevarat este intotdeauna modest si sfiicios, trecand prin lumea aceasta zgomotoasa si distrusa tacut si inchis in sine. Trebuie un impuls tare din afara, trebuie ca altii sa lucreze pentru a-l scoate la iveala.
in alte tari acest adevar crud este cel putin indulcit prin o multime de exceptiuni. Se gasesc oameni generosi si iubitori de arta cari sunt intotdeauna gata a da mana de ajutor unui talent necunoscut. Unii o fac aceasta din cauze adevarat nobile, cu scopul de a servi arta si de a mari numarul acelora cari se ocupa de dansa, privind pe orice artist ca o fiinta aleasa, ca un inger trimis de Dumnezeu pentru a mangaia mizeria lumii prin farmecul frumosului ideal. Altii, cu judecata mai stramta, considera arta ca un fel de moda, ca un gest ca orice altul, si tin la un salon cu tablouri si sculpturi scumpe si la o biblioteca aleasa tot atat de bine ca la cai frumosi, trasuri splendide si haine pretioase. Oricum ar fi insa, si acestia fac mult, daca nu pentru arta, cel putin pentru artisti. Apoi statul se intereseaza nu numai pentru produsul artei ci si pentru soarta artistilor, oferindu-le prin intervenirea cu mijloacele trebuincioase ca ei sa-si poata lati cercul lor de cunostinte si sa fie in stare a produce in liniste."
Selageanu poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Marele dicționar de neologisme
IMPÚLS substantiv neutru

1. forță, imbold, stimul capabil să determine o acțiune, o mișcare.
♦ (filozofie) primar = impuls inițial imprimat de divinitate, căruia i s-ar datora mișcarea materiei.

2. (electronică) grup de oscilații de foarte înaltă frecvență care se succed periodic într-un anumit timp.

3. (psihologie) mișcare bruscă și momentană, determinată de acțiunea stimulilor nervoși și orientată spre executarea unui act determinant.
       • tendință morbidă a unor bolnavi mintali de a executa acțiuni periculoase.

4. mărime fizică egală cu produsul dintre masa și viteza unui corp în mișcare.

5. unitate de măsură la baza taxării convorbirilor telefonice. (< limba engleză impulse, latina impulsus)