eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea ceva pe chelie (argou) ?

Care e A avea ceva pe chelie (argou) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea ceva pe chelie (argou) ":
A avea un plan

Expresia în context:
De multă vreme, cei doi aveau pe chelie să dea lovitura.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Ramnic, la un unchi.
Pe banca din fata motaia un om gras cu o fata rotunda, fara sapaturi si cu o chelie lata si stralucitoare.
Andrei isi spusese, privindu-l, ca omul are o fata atat de neteda si impacata pentru ca e un om cumsecade, dar si putin cam prostut. "
Zbor jos poezie de Nicolae Velea

"
Metodistul casei de creatie dintr-un fost raion, tovarasul Matache, un om scund, grasut si cu un inceput prestigios pentru indeletnicirea si obligatiile sale de chelie intelectuala, sedea in fata institutiei si-si stergea gatul nadusit cu o batista cat un pogon, imprimata cu motive nationale. (De fapt cu flori locale, mai ales brandusi.) il sacaiau pantofii noi, incaltati in ziua aceea, care dupa ce ca-i inca-lecau si striveau degetele, mai si scartaiau aproape necuviincios. Se organizase o duminica model, un festival dat de mai multe sate intr-o comuna de deal. Si tocmai in ultima clipa, cum se zice (pentru ca instiintarea sosise cu vreo doua ore inainte), s-a anuntat venirea si participarea ca sa asiste, se intelege a tovarasului Zidaru insusi, din partea centrului. intr-un tarziu sau intr-o devreme, acesta sosi si cobori dintr-o masina lunga si destul de stralucitor vopsita.
Tovarasul Zidaru? -Da."
Cartea si partea poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CHELÍE, chelii, substantiv feminin

1. Căderea părului de pe cap; boală care pricinuiește această cădere. Rețetă contra cheliei.

2. Porțiune a capului lipsită de păr. Steriu își șterse cu o mișcare circulară sudoarea de pe chelia rotunde). C. PETRESCU, C. vezi 25. Directorul general sări în picioare, cu fața și chelia parcă i-ar fi turnat o călimară cu cerneală roșie în creștetul capului. REBREANU, R. I 217. Se gătește in fața unei oglinzi, își piaptănă barbetele și chelia. CARAGIALE, O. I 196. ...