eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea chezășie ?

Care e A avea chezășie ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea chezășie ":
A fi garantat, acoperit

Expresia în context:
[…] era dator să-și aducă prinosul de admirație falnicelor ruine, tot așa oricine vroia să intre în cercul elitei județene, avea nevoie de consacrare și chezășie din partea cucoanei Anica. (citat din Constantin Stere)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Alearga voinicind, ca voinicia tari,
Stand chezasie arta voinicilor fierari.
"
Rondelul fierarilor poezie de Nicolai Costenco

" Dar iar se intorcea. Poate ca grecul, chibzuit cum e, are sa pretinza ca inainte de a incepe tirgul calul sa fie dat in mina oamenilor sai si numai pe urma sa numere hotului banii. Aici gin-durilc popii iar se incilceau, si nu stia cum sa dezlege incurcatura. Dar o sa poata tine rindasul calul, cit e de indracit?
Popa intra pe rind in pielea fiecaruia, cind in a hotului, cind in a grecului, chinuindu-se sa le descopere gindurile, ca sa stie cum sa le apere interesele in ciocnire. ii invata ce masuri sa ia fiecare din ei ca sa nu fie inselat, ci sa-l poata pacali pe cellalt. Apoi lasa pe cei doi si se intoarse la el si la rusnac. Presupunem ca lani cumpara armasarul. Cum o sa-l poata scoate el de la grec, acolo pe loc? Cazacul i-a dat chezasie ca n-are nevoie nici de oameni, nici de arme, nici macar de lat. Numai sa fie Murad al lui, ca-l smulge si de la diavol, mite de la om. Si el, ca un neghiob, se luase dupa spusa prostovanului. Nu-l oprise macar pe Scoroamba Si asta, o recunoscu, tot din lacomie. Acum vedea ce greseala savirsise: grecul are sa-i stearga prada de sub nas Pina seara il incarca in corabie si fuge la Stambul. Ce-o sa mai poata face Marghilomanul?
Pina cind alt fior il scutura: Dar daca hotul stie ca e urmarit? Si le-a luat urma? Poate chiar prin Scoroamba, pe care l-a cumparat? Si-i intinde o capcana, in intelegere cu lani, asa cum a intins lui Egon? La urma urmei, tirgul intre grec si hot era cit se poate de firesc. Unul ia banii, altul armasarul. Daca lani vinde pe hot stapinirii, pierde calul, care trece de-a dreptul boierului. N-are deci nici un interes ca sa nu fie cinstit. Amoasei, asijderi, are nevoie sa scape de armasar, carc-l tine rob, si sa iasa iar la lume dupa alte ispravi si cistiguri. intre ei doi sta singurul lor vrajmas, el, popa S-ar fi putut invoi sa-l striveasca. Pina la ziua, ros de ginduri, sfintia-sa n-a inchis ochii. in zori a avut cazna mare pina a sculat pe cazac, care dormea ca un stirv"
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CHEZĂȘÍE, chezășii, substantiv feminin (Învechit, astăzi numai figurat) Faptul de a garanta (material sau moral) pentru altul (vezi garanție); (concretizat) obiect pe care îl păstrează creditorul pînă cînd i se achită datoria (vezi amanet, zălog). Nu vei putea să te mai întorci acasă decît pe bună chezășie. SLAVICI, O. I 153. Popa îi făcu totodată și hîrtia de chezășie, pe care trebuia să o dea comisarului înainte de a. pleca. SLAVICI, O. I 157.
       • (Mai ales în expresie) A pune chezășie ...