eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea inima tare sau de piatră ori împietrită sau a i se împietri cuiva inima (figurat) ?

Care e A avea inima tare sau de piatră ori împietrită sau a i se împietri cuiva inima (figurat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea inima tare sau de piatră ori împietrită sau a i se împietri cuiva inima (figurat) ":
(A fi sau) a deveni insensibil la orice sentiment, durere, bucurie etc

Expresia în context:
Eu sunt dragostea ta cea mai mare, iar tu nu ai o inimă de piatră, ca să faci așa ceva. (PAULA SACUI)Ce vrajă mai poate avea inima împietrită în fața unei mari iubiri? Pasiunea fără de iubire este un cer fără de stele. (SORIN CERIN)I s-a împietrit inima. Nu mai crede pe nimeni. Și cu toate astea inima îi dă brânci spre ideile progresului. (P. ISPIRESCU)Lui Faraon i s-a împietrit inima și n-a lăsat pe copiii lui Israel să plece, după cum spusese Domnul prin Moise. (BIBLIA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" In lupte furnicand;
Romanul insa singur cu inima fierbinte
Statu te admirand."
La ceahlau poezie de Alecu Donici

" Orisiunde-l port cu mine, si c-o dulce voluptate
Mintea mea il reciteste pe cand inima mea bate;

Negru, groaznic, fara mila, nu e-ntr-insul un cuvant"
Visul fatal poezie de Alexandru Macedonski

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÍNIMĂ, inimi, substantiv feminin

I.

1. Organ intern musculos, așezat în partea stîngă a pieptului și care constituie centrul motor al circulației sîngelui la om și la animalele superioare. Prin blănița de sobol însă, vatamanul simțea tremurînd inima, ornicul vieții. SADOVEANU, O. VII 33. De cum îl ochi, începu să-i tîcîie inima. ISPIRESCU, L. 24. Inima-i zvîcnește tare. EMINESCU, O. I 84.
       • figurat În creșterea țării, în rîvna măreață, Partidul e inima ceea de viață, Crescîndu-și în oameni voinica vîlvoare ...