eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se rupe sau frânge inima sau a fi cu inima ruptă sau frântă (popular şi familiar); (figurat) ?

Care e A i se rupe sau frânge inima sau a fi cu inima ruptă sau frântă (popular şi familiar); (figurat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se rupe sau frânge inima sau a fi cu inima ruptă sau frântă (popular şi familiar); (figurat) ":
A-i fi milă

Expresia în context:
Dacă nu mi-ar fi cerut-o șeful cu insistență, nici n-aș fi primit o misiune atât de covârșitoare! Vă dau cuvântul meu, n-aș fi primit! Biata femeie, cum mai plângea! Mi se rupea inima (citat din Liviu Rebreanu)Până am ajuns eu, se isprăvise bătaia, povesti dânsul familiei nerăbdătoare, urcând în pridvor. A lăsat-o mai mult moartă decât vie, biata fată… Am văzut-o. Ti se frânge inima. (IDEM)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" In lupte furnicand;
Romanul insa singur cu inima fierbinte
Statu te admirand."
La ceahlau poezie de Alecu Donici

" Orisiunde-l port cu mine, si c-o dulce voluptate
Mintea mea il reciteste pe cand inima mea bate;

Negru, groaznic, fara mila, nu e-ntr-insul un cuvant"
Visul fatal poezie de Alexandru Macedonski

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÍNIMĂ, inimi, substantiv feminin

I.

1. Organ intern musculos, așezat în partea stîngă a pieptului și care constituie centrul motor al circulației sîngelui la om și la animalele superioare. Prin blănița de sobol însă, vatamanul simțea tremurînd inima, ornicul vieții. SADOVEANU, O. VII 33. De cum îl ochi, începu să-i tîcîie inima. ISPIRESCU, L. 24. Inima-i zvîcnește tare. EMINESCU, O. I 84.
       • figurat În creșterea țării, în rîvna măreață, Partidul e inima ceea de viață, Crescîndu-și în oameni voinica vîlvoare ...