eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A avea sau a simți mâncărime sau, (regional) mâncărici, mâncătură la sau de limbă ori a avea vierme sau, (regional) gâdilici la limbă sau a-l mânca ori a-l arde limba sau (regional) a-l frige limba ori la limbă ?

Care e A avea sau a simți mâncărime sau, (regional) mâncărici, mâncătură la sau de limbă ori a avea vierme sau, (regional) gâdilici la limbă sau a-l mânca ori a-l arde limba sau (regional) a-l frige limba ori la limbă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A avea sau a simți mâncărime sau, (regional) mâncărici, mâncătură la sau de limbă ori a avea vierme sau, (regional) gâdilici la limbă sau a-l mânca ori a-l arde limba sau (regional) a-l frige limba ori la limbă ":
A vorbi prea mult. A fi limbut, palavragiu, vorbăreț; a nu putea păstra un secret

Expresia în context:
Numai atâta, că moș Ion Roată, după câte văzuse și după câte pățise el în viața sa, nu prea punea temei pe vorbele boierești și avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi […] (citat din Ion Creanga)

[…] începură deodată să aibe toți o mâncărime de limbă. (ION AGÎRBICEANU)Sora împăratului simțea o mâncărime de cuvânt în vârful limbei. (BARBU DELAVRANCEA)Avea, biet, mâncărime de limbă, dară îi era frică de cap ca să dea pe față taina. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
MÂNCĂRÍME, mâncărimi, substantiv feminin Senzație (neplăcută) provocată de anumite boli ale pielii, de o iritație trecătoare, de înțepătura unor insecte etc. și însoțită de nevoia de a se scărpina; mâncărici.
       • Expresia: A avea mâncărime de (sau la) limbă = a simți mereu nevoia de a vorbi; a fi foarte vorbăreț, palavragiu, limbut; a nu putea păstra un secret.

– Mâncare + sufix -ime. ...