eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A băga pe cineva în răcori sau în toate răcorile, în sperieți sau în toți sperieții în groază sau în toate grozile morții, în spaimă sau a-i băga cuiva frica sau fiori în oase sau a ?

Care e A băga pe cineva în răcori sau în toate răcorile, în sperieți sau în toți sperieții în groază sau în toate grozile morții, în spaimă sau a-i băga cuiva frica sau fiori în oase sau a ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A băga pe cineva în răcori sau în toate răcorile, în sperieți sau în toți sperieții în groază sau în toate grozile morții, în spaimă sau a-i băga cuiva frica sau fiori în oase sau a ":
A umple (pe cineva) de spaimă, de groază, de frică; a speria, a îngrozi, a înfricoșa (pe cineva)

Expresia în context:
Spaimă-n domni băga Chivără Roșie. (citat din Mihai Beniuc)Pe copii îi bagă-n sperieți. (citat din Ion Pas)De ce a băgat el în răcori, gândești, pe toți împărații și pe papa de la Roma? (I. L. CARAGIALE)Se năpusti asupra ei un lup, cu niște ochi turbați și zgâiți, de băga fiori în oase. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ca ma nasc fara de voie nu puteati ghici si voi?
Voi puteati baga de seama, cand cuprinsi de turburare,
Ca de voie nu se iese inclestat de doua fiare, —"
Noaptea de martie poezie de Alexandru Macedonski

" De vrea, el te scufunda, de vrea, el te ridica!
Vartej fatal, te baga in cercu-i de otel,
Si, faca-ti fericirea, sau chiar sa ti-o sugr ume,"
Destinul poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BĂGÁ, bag, verb

I. (În opoziție cu scoate, uneori în concurență cu pune, adesea sinonim cu vîrî, de care totuși se deosebește prin faptul că acesta din urmă exprimă de obicei o introducere forțată în ceva)

I. (Avem a face cu imaginea concretă a introducerii unui lucru sau a intrării cuiva într-un spațiu mărginit)

1. tranzitiv (Cu privire la un lucru, mai rar la o ființă; urmat de determinări locale introduse prin prepoziție «în», «la» sau «sub») A pune, a introduce, a vîrî (într-un spațiu închis sau acoperit) ...