eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A călca sau a cădea pe bec ?

Care e A călca sau a cădea pe bec ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A călca sau a cădea pe bec ":
a) A cădea în mâinile poliției

Expresia în context:
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în vârstă de 55 de ani, având „o viață” petrecută în magistratură, a călcat pe bec. (http://gazetadecluj.ro/)

b)A ajunge într-o situație neplăcută, fără ieșire; a i se înfunda, a o păți: E periculos de trăit în această țară unde îți riști libertatea zilnic, unde, de superi pe cineva, te poți deștepta într-o dimineață după gratii și unde zeci de zile nimeni nu-ți spune dacă ai călcat pe bec și în ce fel ai făcut-o. (DORIN STEF)Din ce motiv, când ai probe clare ca el, măria-sa   baronul,   a   călcat   pe   bec,   nu   îl cercetezi și lași să mai treacă câțiva ani, să mai săvârșească și alte infracțiuni? (http://www.ziarulatac.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" S-a clatinat, a dat din cap a intelegere,
Si mi-a raspuns, aprinzand un bec in gura:
Intrebi, unde-s oamenii?"
FAT-FRUMOS poezie de George Meniuc

" Totul inlemnise in preajma mea intr-o crincena asteptare.
Dupa citeva clipe umbra se umfla, se lungi parca, si slobozi la rindul ei cintecul. O data, de doua ori, de trei ori, isi ascuti gitlejul ca o coasa data pe piatra, si niste aripi nevazute plesnira bataioase Dar inca nu puteam lua poze. Ar fi trebuit sa aprind magneziul sau un puternic bec electric, si la asta nu ma gindisem. Credeam ca spectacolul are sa se prelungeasca pina la lumina zilei. Cintecul bataios mai suna inca de citeva ori. Fara raspuns.
Deasupra, stelele incepeau sa tremure, gata parca sa se scuture, si un paienjenis cenusiu sa se anine in bagdadia virfurilor de cetina. Lumina mocnea inca in coaja noptii, gata sa crape."
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BEC, becuri, substantiv neutru

1. (Adesea determinat prin «electric») Balonaș de sticlă, de obicei în formă de pară, care se montează la lămpile electrice; este prevăzut cu un filament care devine incandescent și răspîndește lumină cînd e străbătut de un curent electric; prin extensie lumina acestui bec. Becurile aduc o lumină slabă. SAHIA, N. 43.
       • Bec de siguranță = dispozitiv de siguranță care cprește un aparat, o instalație etc. în caz de deranjament. Bec de control = a) lampă electrică portativă cu care se încearcă dacă un circuit electric prezintă sau nu o întrerupere; b) bec electric montat pe un tablou de distribuție pentru a semnaliza anumite deranjamente ...