eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da de belea ?

Care e A da de belea ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da de belea ":
A avea o supărare, un necaz

Expresia în context:
Mai bine, pre legea mea! Ho! Încet! Vine vatavul! O să dăm de vreo belea! (B. P. HASDEU)

[] este suficient că suntem aici toți trei, că încă ne iubim, că am face chestia asta de fiecare dată când unul din noi ar da de belea. (CRISTINA NEMEROVSCHI)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Barbu5 se aseaza de vara la Tekior Ghiol, unde se afla si soacra-mea, cu cumnata-mea, M-me de Zlatko. De ce nu sunt o pasarica sa zbor acolo intr-o seara, sa ascult conversatia frantuzeasca a lui M-me Burelly cu Mesiii Barbu! Trebuie sa stii ca acolo la Tekirghiol este o localitate copur chic. Daca baile nu i-ar face bine soacra-mii, atmosfera aristocratica desigur ca o s-o intremeze. Altceva e sa traiesti intre ai tai! - Mersi, mesiu!
Dau scrisoarea aceasta recomandata, caci banuiesc ca poate te-ai dus la tara in Moldova: aminteri stiu ca posta romana ar arunca-o ca o belea in foc. Daca mergi la mosie, deosebite sarutari de maini respectuoase D-nei Zarifopolu mama. Aminteste-ma lui Stefanuca si comunica-i o cordiala salutare; cred ca nu m-a uitat de tot.
inca o data complimente tutulor Gherestilor."
Catre paul zarifopol poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BELEÁ, belele, substantiv feminin Întîmplare (neprevăzută) care pricinuiește neplăceri și de care scapi cu greu; necaz, neplăcere, încurcătură, daraveră, pacoste, bucluc. Țăranii au biruri de plată, belele, Măria-sa-și numără pungile grele. TULBURE, vezi R. 39. Cine n-are gîndurile lui și belelele lui? PAS, L. I 81. Ca să mă scape de belea, m-au trimes la stînă în dumbrava Agapiei. CREANGĂ, A.

14. De n-ascultați vorba mea, Voi atunci dați de belea. ȘEZ. IV 132.
       • Expresia: A-și găsi (sau, rar, a-și căpăta) beleaua sau a da de belea sau a-i cădea (cuiva) beleaua pe cap = a o păți, a da de necaz, a da de bucluc ...