eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A scăpa de belea pe cineva ?

Care e A scăpa de belea pe cineva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A scăpa de belea pe cineva ":
A ieși cu bine dintr-o situație delicată, a proteja pe cineva

Expresia în context:
Si ca să mă scape de belea, m-au trimis la stână în dumbrava Agapiei, lângă podul Cărăgiței […] (citat din Ion Creanga)Iar tatarul care era îngrijat
Până să se vază de belea scăpat,
Păzind, găsi vreme pe cățel să-l ia
Prin salon în brațe spre a-l mângâia […] (citat din scriitorul: Anton Pann)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Barbu5 se aseaza de vara la Tekior Ghiol, unde se afla si soacra-mea, cu cumnata-mea, M-me de Zlatko. De ce nu sunt o pasarica sa zbor acolo intr-o seara, sa ascult conversatia frantuzeasca a lui M-me Burelly cu Mesiii Barbu! Trebuie sa stii ca acolo la Tekirghiol este o localitate copur chic. Daca baile nu i-ar face bine soacra-mii, atmosfera aristocratica desigur ca o s-o intremeze. Altceva e sa traiesti intre ai tai! - Mersi, mesiu!
Dau scrisoarea aceasta recomandata, caci banuiesc ca poate te-ai dus la tara in Moldova: aminteri stiu ca posta romana ar arunca-o ca o belea in foc. Daca mergi la mosie, deosebite sarutari de maini respectuoase D-nei Zarifopolu mama. Aminteste-ma lui Stefanuca si comunica-i o cordiala salutare; cred ca nu m-a uitat de tot.
inca o data complimente tutulor Gherestilor."
Catre paul zarifopol poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BELEÁ, belele, substantiv feminin Întîmplare (neprevăzută) care pricinuiește neplăceri și de care scapi cu greu; necaz, neplăcere, încurcătură, daraveră, pacoste, bucluc. Țăranii au biruri de plată, belele, Măria-sa-și numără pungile grele. TULBURE, vezi R. 39. Cine n-are gîndurile lui și belelele lui? PAS, L. I 81. Ca să mă scape de belea, m-au trimes la stînă în dumbrava Agapiei. CREANGĂ, A.

14. De n-ascultați vorba mea, Voi atunci dați de belea. ȘEZ. IV 132.
       • Expresia: A-și găsi (sau, rar, a-și căpăta) beleaua sau a da de belea sau a-i cădea (cuiva) beleaua pe cap = a o păți, a da de necaz, a da de bucluc ...