eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da dos sau dosul ori dosurile, a-și arăta dosul, a pune dos la fugă, a bate dosurile, a da dos la față (învechit şi popular) ?

Care e A da dos sau dosul ori dosurile, a-și arăta dosul, a pune dos la fugă, a bate dosurile, a da dos la față (învechit şi popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da dos sau dosul ori dosurile, a-și arăta dosul, a pune dos la fugă, a bate dosurile, a da dos la față (învechit şi popular) ":
A fugi (din fața dușmanului). A se ascunde

Expresia în context:
[…] află șiretenia pricinei din fir până în ață, cum adică s-a bătut tată-său cu tâlharii, cum aceștia i-au înfrânt oastea și cum împăratul cu ai săi, dând dosul, n-a mai știut nimic nici despre dânsul […] (P. ISPIRESCU)

-   Apoi suntem șase, într-ales, toți buni de picior și meșteri la ochit, de cei care nu dau dos la față. (citat din Nicolae Gane)Dădeau dosul, goniți de vrăjmași. (popular)Tu cauți să dai dosul, îmi pare? Vrei să fugi? (AL. MACEDONSKI)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" O smeoaica striga gros>
-Baga-ti-l la tine-n dos !
"
SARITI, HOTII ! poezie de Nicolae Bucur Manatorul

" Lucrul naibii ! Nu-i de saga ! E un ce periculos
Vorbele vajului fura anapoda si pe dos ;
Apoi in intreaga lume non datur filozofie,"
Filozofii si plugarii poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DOS, dosuri, substantiv neutru (În opoziție cu față)

1. Partea de dindărăt a unui obiect. Dosul cărții. Dosul foii. ▭ Știa să facă și socoteli și să le însemne cu cărbune pe dosul ușii. SADOVEANU, Z. C. 312.
       • locuțiune prepoziție (Construit cu genitivul) În dosul = în spatele, îndărătul, dinapoia. Bibescu simți pași moi în dosul ușii. SADOVEANU, P. M. 58. Au ieșit în dosul casei. GALACTION, O. I 78. Știam că e în dosul storului. IBRĂILEANU, A. 145. Din dosul = din spatele, dindărătul, de dinapoia ...