eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A da sau a aduce, a veni cu o lămurire sau deslușire, lămuriri, deslușiri ?

Care e A da sau a aduce, a veni cu o lămurire sau deslușire, lămuriri, deslușiri ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A da sau a aduce, a veni cu o lămurire sau deslușire, lămuriri, deslușiri ":
A lămuri, a clarifica, a desluși

Expresia în context:
Să dau din nou o mică deslușire supărăcioșilor noștri confrați. (I. L. CARAGIALE)Cuvântul parcă destrămase din vraja ce se țesea în jurul lor. Tanța, ca o scuză și un îndemn, se crezu obligată să dea lămuriri. (citat din Liviu Rebreanu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Prietenii, speriati, se ingeniau cum sa dreaga lucrurile. Trebuiau impacate, chiar fuzionate cele doua politici potrivnice, in interesul bunei stari publice. Daca eu as fi fost rapus, tirgul intra iar in anosteala bruta de altadata. Avindu-se in vedere sexele celor doi sefi dusmani, se lansa zvonul ca in dosul acestui razboi dintre d-na X si mine se ascunde in realitate o slabiciune reciproca, o inclinare nemarturisita a unuia pentru celalalt. Si cum, orgoliosi, nici unul nu vrea sa intinda cel dinlii mina, preferim sa ne amagim pasiunea, sa ne inabusim iubirea in chipul acestei refulari freudiene.
Splendida lamurire a ciocnirilor dintre noi si un nou prilej de preamarire a dragostei curate. Mi se facura tot mai intetite aluzii la insuratoare cu doamna. Ce sa mai astepte un holtei ca mine?
Sint sigur ca si pe linga ea aceiasi prieteni pusesera un cuvint bun. Ceea ce duse inevitabilul la o si mai strasnica inasprire a razboiului dintre noi, urmare a acestor nesabuite interventii care ne iritau pe amindoi."
Farsa poezie de Vasile Voiculescu

"Raspunde!
Odata ce-i scapase vorba, tatal trebui sa faureasca la strimtoare o lamurire goala, care sa nu-l angajeze cu nimic.
- "
Sacul cu cartofi poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LĂMURÍRE, lămuriri, substantiv feminin

1. Acțiunea de a lămuri și rezultatul ei; clarificare, deslușire. Învățătorului îi revine un rol de seamă în lămurirea țărănimii muncitoare asupra avantajelor mecanizării agriculturii, ale întovărășirilor de lucrare în comun a pămîntului, asupra superiorității gospodăriilor agricole colective. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 461. Prietenul pe care l-am rugat... să mă ajute să văd orașul și să-mi înlesnească unele lămuriri e un vechi moscovit ...