eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A dormi greu, sau ca un buștean, ca groșii, bute, tun, rar buba, bumbac, ca dus de pe sau din lume, ca mort ul pe moarte, de poți să tai lemne pe el sau la capul lui (popular şi familiar) ?

Care e A dormi greu, sau ca un buștean, ca groșii, bute, tun, rar buba, bumbac, ca dus de pe sau din lume, ca mort ul pe moarte, de poți să tai lemne pe el sau la capul lui (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A dormi greu, sau ca un buștean, ca groșii, bute, tun, rar buba, bumbac, ca dus de pe sau din lume, ca mort ul pe moarte, de poți să tai lemne pe el sau la capul lui (popular şi familiar) ":
A avea un somn adânc

Expresia în context:
Și mai stă din băut, și iar începe a mornăi; și iar mai bea câte un răstimp, și iar mornăiește, până ce, de la o vreme, încep a-i slăbi puterile și, cuprins de amețeală, pe loc cade jos și adoarme mort, de puteai să tai lemne pe dânsul. (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Casa ta privea-ntr-o strada luminoasa si voioasa,
Si puteai sa dormi nauntru de restriste neatins;
Insa, — soarta e pe bunuri pamantesti invidioasa..."
Prietenie apusa poezie de Alexandru Macedonski

" Cate suferinte astfel nu mi-as fi crutat, si cat
N-as dormi acum de bine printre mutele morminte,
Unde scapi de scarba lumii si de-al traiului urat!"
Noaptea de aprilie poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
dormí vi [Atestat: PSALT. 127/12 / V: (îvr) durmí / prezentul indicativ: dorm / Etimologie: moștenit din latinescul dormire] 1 A se afla în stare de somn. 2 (Pop; îe) re-ai mort (sau dus), ori somnul cel de veci Să mori! 3 (Pfm; îe) A greu, sau (ca un) buștean, ca groșii, bute, tun, (rar) buba, bumbac, (ca) dus (de pe sau din lume), ca mort(ul pe moarte), (de poți) să tai lemne pe el (sau la capul lui) A avea un somn adânc. 4 (Îvp; îe) A ca mielul la oaie A dormi liniștit. 5 (Pfm; îe) A de-a-n picioarele (sau pe picioare), ori umblând, mergând (pe brazdă) A fi foarte obosit ...