eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face contrabandă ?

Care e A face contrabandă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face contrabandă ":
A trece o marfă ilegal dintr-o țară în alta, fără plata taxelor vamale

Expresia în context:
Oricine își va permite a face contrabandă fără să fi avizat pe comandantul punctului va fi împușcat și apoi dat judecății, conform regulamentului pentru paza frontierelor. (ANTON BACALBASA)Nu mai făcea contrabandă cu tutun și alcool, deoarece se lecuise pentru totdeauna, după ce a stat încarcerat câțiva ani.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cantat-am, la ocazii, asa precum se canta,
Mariri de contrabanda sub masca lui Caton,
Si-n cele doua taberi ce zilnic se framanta"
Noaptea de noiembrie poezie de Alexandru Macedonski

" E cea mai prodigioasa productivitate ce o poate da un teatru, cu atat mai prodigioasa cu cat toate patru productiile acestea s-au bucurat de un succes nemaipomenit.
Patru succese nemaipomenite la Bucuresti insemneaza ceva! Publicul nostru este, poate, cel mai cunoscator de pe continent. Nu stiu cum se face, dar in orice seara ma pot prinde ca de la galerie pana la orchestra nu gasesti un gagauta macar, unul singur, care sa aplaude fara sa priceapa, sau care sa ia de bani buni cine stie ce specula sarlataneasca si grosolana a sentimentelor de patriotism si nationalism in arta. Nu, nici un gagauta: toti, de orice sex si de orice varsta, au o educatie artistica hiperrafinata, si nu pot plati nerozeste, oricat ar fi eticheta de nationala, o marfa de contrabanda artistica.
Patru succese asa de miraculoase in patru genuri asa de deosebite! pas de te tine cu condeiul dupa ele! O cronica usoara, mai mult niste notite generale asupra vertiginosului avant al teatrului nostru national - iata ce pot face eu deocamdata."
Cronica teatrala [I] poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONTRABÁNDĂ, contrabande, substantiv feminin Trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau mărfuri sustrase de la plata taxelor vamale; prin extensie marfa transportată în acest mod. Contrabandele, furturile de cereale se executau după planurile lui. BART, E. 325.
       • locuțiune adjectiv De contrabandă = a) trecut sau destinat a fi trecut (de) peste graniță în mod clandestin. I-a oferit cafea și o havană de contrabandă. REBREANU, R. I 46. Toate [femeile] cu deosebite... mode de contrabandă ...