eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face cuiva capul calendar (popular şi familiar) ?

Care e A face cuiva capul calendar (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face cuiva capul calendar (popular şi familiar) ":
A zăpăci pe cineva, spunându-i foarte multe lucruri

Expresia în context:
Al dracului lighioaie mai ești! Destul acum, că ne-ai făcut capul călindar. Cine-a mai dori să facă tovărășie cu tine aibă-și parte și poarte-ți portul. (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Batrinul a ascultat cu supunere si s-a clatinat adinc. Dintr-odata susurul de viata a secat in el. Si agonia, intrerupta miraculos citeva zile, a inceput iarasi, grea. Din nou s-au pornit veghile de noapte, injectiile, baloanele cu oxigen, cu care sa se mai innoade firul vietii pina la sfirsitul saptaminii.
Acum nepotul smulgea pentru batrin foile calendarului si ii cirmuia drumul catre vesnica alinare. Si in ceasul hotarit de nepot, la miezul noptii, cind dupa o placa de patefon au rasunat anuntate in limba engleza clopotele Ierusalimului si slujba invierii de la Sfintul Mormint, cu Cristos a inviat cintat dupa canon in douasprezece limbi, boierul Amza si-a dat duhul cu un zim-bet fericit pe chipul intors spre stramosii privilegiati, care-l asteptau sa-l imbratiseze in portile deschise ale raiului.
"
Moarte aminata poezie de Vasile Voiculescu

"
In vreun calendar de viitor, netiparit,
E tilhareste tupilata clipa"
Arcasul poezie de Virgil Gheorghiu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CALENDÁR, calendare, substantiv neutru

1. Indicator sistematic (în formă de carte, agendă sau tablou) al succesiunii lunilor și zilelor unui an, conținînd uneori și diferite alte indicații (sărbători legale, date istorice etc.). Calendar de birou. Calendar de perete. ▭ Cu florile în seră închis stă grădinarul... Și trist e Cișmigiul, precum e calendarul Din care-o mînă rupe cele din urmă foi. ANGHEL-IOSIF, M. I 64. Nu ieșea nici un calendar care să nu-l aibă el întîi. NEGRUZZI, S ...