eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A pune la canon ?

Care e A pune la canon ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A pune la canon ":
A pedepsi

Expresia în context:
Dă-mi canon, sfințite părinte, ca să-mi aduc aminte în toate zilele vieții mele și să nu mai păcătuiesc. (citat din Mihail Sadoveanu)Andrei lasă pușca în strană, anină chimirul cu pistoalele și începe canonul. (citat din scriitorul: Gala Galaction)De să va apuca acel om înaintea voastră, cu chezășie bună, că nu va mai pârî pre nimeni, în viața lui, voi să faceți ertăciune, dându-i și canon, apoi să se și cuminece. (ANTIM IVIREANUL)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dar cum mai pune sfantul Petre
La rau canon pe-un biet crestin !
Cand cer sa beau, zice: “Cumetre, "
Umbra lui Istrate Dabija-Voievod poezie de Mihai Eminescu

" Batrinul a ascultat cu supunere si s-a clatinat adinc. Dintr-odata susurul de viata a secat in el. Si agonia, intrerupta miraculos citeva zile, a inceput iarasi, grea. Din nou s-au pornit veghile de noapte, injectiile, baloanele cu oxigen, cu care sa se mai innoade firul vietii pina la sfirsitul saptaminii.
Acum nepotul smulgea pentru batrin foile calendarului si ii cirmuia drumul catre vesnica alinare. Si in ceasul hotarit de nepot, la miezul noptii, cind dupa o placa de patefon au rasunat anuntate in limba engleza clopotele Ierusalimului si slujba invierii de la Sfintul Mormint, cu Cristos a inviat cintat dupa canon in douasprezece limbi, boierul Amza si-a dat duhul cu un zim-bet fericit pe chipul intors spre stramosii privilegiati, care-l asteptau sa-l imbratiseze in portile deschise ale raiului.
"
Moarte aminata poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CANÓN, canoane, substantiv neutru

1. Lege sau regulă bisericească. Există un canon care îngăduiește și dezleagă pe omul călător-încolții de verb reflexiv:eme rea-... să se adăpostească, fie chiar cu patru cai... într-o biserică. GALACTION, O. I
♦ Regulă de purtare, normă morală.

2. Pedeapsă dată la călcarea unei reguli bisericești. Dă-mi canon, sfințite părinte, ca să-mi aduc aminte în toate zilele vieții mele și să nu mai păcătuiesc. SADOVEANU, J. 413. Andrei lasă pușca în strană, anină chimirul cu pistoalele și începe canonul ...