eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face galerie ?

Care e A face galerie ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face galerie ":
A se manifesta zgomotos și entuziast ca încurajare în timpul unui spectacol, al unei adunări, al unei întreceri sportive etc.

Expresia în context:
Deținuții de la Poarta Albă au făcut galerie la meciul HCM Constanța cu Poli Timișoara. (http://www.replicaonline.ro/)Firește că nimeni nu ar face galerie vreunui viitor, dacă acel viitor ar fi înfloritor. (FELIX NICOLAU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"E plin de fanti parterul si, dupa cum vedeti,
Avem la galerie exolfe si valeti;
Balcoanele sint pline de carti amestecate; "
Jos cortina poezie de George Topirceanu

" strengarul era foarte nostim in pantalonii lui de dril alb, intr-un pet-en-l'air de catifea si cu palarie de paie pusa cochet la o parte a la diable m 'emporte.
Cand sa se ispraveasca actul intai, Nita al Zamfirii, aplecat cu jumatate trupul peste galerie afara, arata pe Tudorita si zice tovarasului de langa el:
Vezi tu, vere? baiatul ala e fata mare Zau!"
Rusine poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GALERÍE, galerii, substantiv feminin

1. Lucrare minieră subterană, orizontală sau în pantă ușoară, de obicei în formă de tunel, care are ca scop să permită accesul minerilor la zăcămînt și să îngăduie executarea diverselor lucrări miniere. Sus, în galerii înalte, Sfredele să prind a bate Prin filoane adîncate. DEȘLIU, M.

5. Pe dreapta văii... se deschideau, în buza rîpei, gurile galeriilor de mină. DUMITRIU, N. 176. Prin galerii întunecoase, scunde, În care doar pe brînci puteam pătrunde, Se năluceau lămpașe mici Cît niște licurici ...