eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție galerie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Galerie [ ga-le-ri-e ]
VEZI SINONIME PENTRU galerie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului galerie în mai multe dicționare

Definițiile pentru galerie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE, galerii, substantiv feminin

1. Lucrare minieră subterană, orizontală sau în pantă ușoară, de obicei în formă de tunel, care are ca scop să permită accesul minerilor la zăcămînt și să îngăduie executarea diverselor lucrări miniere. Sus, în galerii înalte, Sfredele să prind a bate Prin filoane adîncate. DEȘLIU, M.

5. Pe dreapta văii... se deschideau, în buza rîpei, gurile galeriilor de mină. DUMITRIU, N. 176. Prin galerii întunecoase, scunde, În care doar pe brînci puteam pătrunde, Se năluceau lămpașe mici Cît niște licurici. BENIUC, S. 6.

2. Canal de comunicație, de obicei îngropat în teren sau într-un masiv de zidărie sau de beton.

3. Coridor lung, adesea boltit, uneori împodobit cu ornamente, situat în interiorul sau în afara unei clădiri și care servește ca loc de trecere sau de plimbare. Noaptea umblă adesea, prin lunga-i galerie, Purtat de cine știe ce sumbră reverie. MACEDONSKI, O. I 261. Intrarăm într-o curte, suirăm o scară, trecurăm printr-o galerie, mai urcarăm două scări, pînă ajunserăm la un loc hotărît. BOLINTINEANU, O. 293. Galerii cu mari lanterne și cu sprintene coloane Au comori de plante rare ce la umbră înfloresc. ALECSANDRI, P. III 86.
♦ Loc de trecere acoperit între două șiruri de case, avînd de obicei magazine pe ambele părți. vezi pasaj.

4. Muzeu sau secție a unui muzeu, în care sînt expuse mai ales opere de pictură și sculptură. Ies dintr-o galerie de tablouri; am văzut deja atîta pictură, că mă dor ochii și-s obosit de nu mai pot. PĂUN-PINCIO, P. 101.
♦ Serie de tablouri expuse. (figurat) Horia, Cloșca și Crișan, iobagi bătrîni, oameni de piatră și de pămînt, se așază în locul cel mai de cinste în galeria revoluționarilor ieșiți din mijlocul poporului romîn. BOGZA, Ț. 39. Caragiale a suflat viață unei galerii întregi de tipuri, care necontenit se vor mișca prin viața noastră. SADOVEANU, O. VI 498.
♦ Sală într-o expoziție. Inlăuntrul palatului sînt șapte galerii alăturate, care se destind în tot ocolul clădirii, formînd șapte săli circulare. Fiecare din aceste galerii este hotărîtă pentru o osebită despărțire de producte. ODOBESCU, S. II 113.

5. Balconul situat la nivelul cel mai înalt al sălilor de spectacol. Se întocmise o sală mare, cu parter, galerii și trei rînduri de loji. SADOVEANU, E 65. Scările pe care urci la galeria Teatrului Național i se par lui Moș Gheorghe fără sfîrșit. spaniolă POPESCU, M. G. 86.
♦ (Familiar) Spectatorii de la galerie; prin extensie publicul care asistă zgomotos la o adunare, la o întrunire etc. Galeria aplaudă-n uimire La-ntîia detunare de pușcă sau pistol, La-ntîiul semn de patos. MACEDONSKI, O. I 49. Vorbesc și scriu fără să se gîndească, nu cred ceea ce spun... singura lor preocupare este de a face efect asupra galeriei. GHICA, S. 87.
       • Expresia: A face galerie = a face o manifestație de aprobare zgomotoasă și organizată, pentru a asigura unui spectacol succesul (uneori nemeritat).

6. Drug de lemn sau de metal de care atîrnă perdelele sau draperiile.

7. Un fel de tavă de metal care se pune pe dușumea în fața sobei, ca să nu cadă cărbunii pe podea.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

galerie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru galerie:
galerie substantiv feminin [Atestat: GOLESCU, Î. 95 / V: (înv) gălărgalerie / Plural: galerieii / Etimologie: franceza galerie, cf it galleria, ger Galerie] 1 Sală lungă, boltită, adesea cu ornamente, așezată de regulă la fațada principală a unei clădiri. 2 Coridor lung, (boltit), din interiorul sau la exteriorul unei clădiri, servind ca loc de plimbare și element de legătură. 3 Coridor subteran care permite accesul la zăcământ și executarea lucrărilor miniere. 4 (Îs) galerie de deschidere Galerie (3) care se sapă în steril pentru a ajunge la zăcământ. 5 (Îs) galerieia orizontului Galerie (3) principală care e la același nivel și duce spre zăcământ. 6 (Îs) galerie de explorare Galerie (3) care servește la identificarea dimensiunilor și formei unui zăcământ. 7 (Îs) galerie de exploatare Galerie (3) pentru exploatarea unui zăcământ. 8 Canal subteran care leagă două puncte ale unei lucrări hidrotermice. 9 Coridor subteran (ramificat) pe care-l sapă animalele pentru a le servi ca adăpost. 10 (Șîs galerie de tablouri, galerie de sculptură, galerie de artă) Muzeu, secție, sală în care sunt expuse opere și obiecte de artă. 11 (Prin metonimie) Serie de tablouri expuse. 12 (Pan) Serie de portrete dintr-o operă literară. 13 Magazin în care se vând opere de artă. 14 (Pgn; lpl) Magazin universal. 15 (Într-un oraș) Pasaj pietonal acoperit, cu magazine de ambele părți. 16 (Într-o sală de spectacole) Balcon situat la nivelul cel mai înalt. 17 (Pan) Spectatori de la galerie (16). 18 (Pex) Public zgomotos al unui spectacol, al unei adunări, al unei întruniri etc. 19 (Îe) A face galerie A se manifesta zgomotos și entuziast ca încurajare în timpul unui spectacol, a unei întreceri sportive etc. 20 (Spc) Fani ai unei echipe sportive care o însoțesc la întrecerile pe care le are de disputat. 21 Construcție ca un balcon ieșit în afară care înconjoară partea din spate a unei corăbii. 22 Bară de lemn, de metal etc. de care se atârnă perdelele. 23 Tavă de metal pusă dinaintea unei sobe ca să nu cadă cărbunii pe dușumea. 24 Bandă de lemn pusă la trei laturi ale mesei ca îngrăditură, pentru a împiedica să cadă obiectele de pe masă.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

GALERIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE, galerii, substantiv feminin

1. Coridor subteran în formă de tunel care permite accesul minerilor la zăcământ și îngăduie executarea lucrărilor miniere.

2. Canal subteran de comunicație care face legătura între două puncte ale unei lucrări hidrotehnice.

3. Coridor subteran (adesea ramificat) pe care și-l sapă unele animale pentru a le servi ca adăpost.

4. Coridor lung (și boltit) situat în interiorul sau în afara unei clădiri, servind ca element de legătură sau ca loc de plimbare.

5. Muzeu, secție a unui muzeu sau sală într-o expoziție ori într-un muzeu, în care sunt expuse mai ales opere de pictură și de sculptură.
♦ Serie de tablouri expuse; prin extensie serie de portrete descrise într-o operă (literară).

6. Magazin în care se vând opere de artă; prin generalizare (la plural ) magazin cu caracter universal.

7. Balconul dintr-o sală de spectacole cu mai multe nivele situat la nivelul cel mai înalt; (familial) spectatorii de la acest balcon; prin extensie publicul care manifestă zgomotos la un spectacol, la o adunare, la o întrunire etc.
       • Expresia: A face galerie = a manifesta zgomotos în semn de aprobare, de încurajare (în cursul unui spectacol, al unei întreceri sportive etc.).

8. Bară de lemn sau de metal de care se atârnă perdelele.

9. Un fel de tavă de metal care se pune în fața sobei ca să nu cadă cărbunii din sobă pe dușumea.

– Din limba franceza galerie. conform italiana galleria, germana Galerie.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

GALERIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE, galerii, substantiv feminin

1. Coridor subteran în formă de tunel care permite accesul minerilor la zăcământ și îngăduie executarea lucrărilor miniere.

2. Canal subteran de comunicație care face legătura între două puncte ale unei lucrări hidrotehnice.

3. Coridor subteran (adesea ramificat) săpat de animale pentru a le servi ca adăpost.

4. Coridor lung (și boltit) situat în interiorul sau în afara unei clădiri, servind ca element de legătură sau ca loc de plimbare.

5. Muzeu sau secție a unui muzeu în care sunt expuse opere de pictură și de sculptură.
♦ Serie de tablouri expuse; prin extensie serie de portrete descrise într-o operă (literară).

6. Magazin în care se vând opere de artă; prin generalizare (la plural ) magazin cu caracter universal.

7. Balcon situat la ultimul nivel al unei săli de spectacol; (familial) publicul de la acest balcon; prin extensie publicul care se manifestă zgomotos la un spectacol, la o adunare, la o întrunire etc.
       • Expresia: A face galerie = a manifesta zgomotos în semn de aprobare, de încurajare (în cursul unui spectacol, al unei întreceri sportive etc.).

8. Bară de lemn sau de metal de care se atârnă perdelele.

9. Tavă de metal care se pune în fața sobei ca să nu cadă cărbunii din sobă pe dușumea.

– Din limba franceza galerie. conform italiana galleria, germana Galerie.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)GALERIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE substantiv feminin

1. cavitate subterană, îngustă și alungită, săpată prin eroziune.
       • canal săpat de animale în sol.
       • excavație minieră în formă de tunel, executată pentru a permite accesul la un zăcământ.

2. canal de legătură între două puncte ale unei lucrări hidrotehnice.
       • coridor ca element de legătură sau de promenadă la o construcție.

3. conductă metalică, montată la motoarele cu ardere internă, care conduce amestecul carburant către cilindri sau prin care sunt evacuate produsele rezultate din arderea combustibilului.

4. muzeu, sală unde sunt expuse sculpturi, picturi sau alte obiecte de artă.

5. magazin cu obiecte de artă; (prin extensie) magazin universal.

6. ultimul balcon (de sus) al sălilor de spectacol.
       • (familial) spectatorii de la acest balcon; (prin extensie) publicul care se manifestă zgomotos la un meci, la un spectacol.

7. platformă mică la prora sau pupa unei nave.

8. bară de lemn sau metalică de care se atârnă perdelele.

9. (figurat) șir, serie (de portrete literare). (< limba franceza galerie, italiana galeria, germana Galerie)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

GALERIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE galeriei forme

1) Drum subteran în formă de coridor lung, care permite accesul minerilor la zăcământ.

2) Loc de plimbare sau de trecere dintr-o clădire în alta, având o formă boltită, mai mult lungă decât largă, și fiind acoperit cu sticlă sau cu un material transparent.

3) Muzeu sau secție a unui muzeu unde sunt expuse opere de pictură și de sculptură; colecție de opere de artă.

4) Bară (de lemn sau de metal) de care se atârnă perdelele.

5) Canal subteran săpat de unele animale.

6) Balcon situat la cel mai înalt nivel într-o sală de teatru.

7) Spectatorii așezați pe locurile unui astfel de balcon.

8) fam. Public (așezat, de obicei, în urma unei săli de spectacole) care se manifestă zgomotos în timpul reprezentației. * A face galerie a se purta agitat la o manifestare (în semn de aprobare, încurajare etc.).

9) Succesiune de elemente omogene; șir; serie. galeriea personajelor. [G.-D. galeriei] /<fr. galerie, italiana galleria
Forme diferite ale cuvantului galerie: galeriei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

GALERIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERÍE substantiv feminin

1. Formă de relief carstic reprezentată printr-o cavitate subterană, îngustă și alungită, săpată prin eroziune.
♦ Excavație minieră (în formă de tunel) executată pentru a permite accesul la un zăcământ.

2. Canal de legătură între două puncte ale unei lucrări hidroelectrice.

3. Muzeu, sală unde sunt expuse sculpturi, picturi sau alte obiecte de artă.

4. Ultimul balcon (cel mai de sus) al sălilor de spectacol.
♦ (familial) Spectatorii care stau la galerie; (prin extensie) publicul care participă la un meci, la un spectacol.
       • A face galerie = a manifesta zgomotos la un spectacol.

5. Platformă de dimensiuni mici aflată la prora sau la pupa unei nave. [Gen. -iei. / conform limba franceza galerie, latina galeria, germana Galerie].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

GALERIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru GALERIE:
GALERIE s.

1. (învechit) tindă. (galerie la o casă.)

2. (glumeț) cucurigu. (galerie la teatru.)

3. (Transilvania și Banat) știoalnă, (prin Transilvania) ștrec. (galerie de mină.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

galerie
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru galerie:
galeríe (galeríi), substantiv feminin –

1. Coridor. –

2. La teatru, ultimele locuri sus la balcon. –

3. Public, spectatori. în franceză galerie.
Forme diferite ale cuvantului galerie: galeríi

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

galerie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru galerie:
galeríe substantiv feminin, articulat galería, genitiv dativ articulat galeríei; plural galeríi, articulat galeríile (silabe -ri-i-)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

galerie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru galerie:
galeríe substantiv feminin, articulat galería, genitiv dativ articulat galeríei; plural galeríi, articulat galeríile
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'GALERIE'
galeopitécGALEOTTIAGALÉRĂgaleriánGALERÍEGALERIUgaleropíeGÁLEȘGÁLEȘĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL galerie
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului galerie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
95 / V: înv gălărgalerie / Plural: galerieii / Etimologie: franceza galerie, cf it galleria, ger Galerie] 1 Sală lungă, boltită, adesea cu ornamente, așezată de regulă la fațada principală a unei clădiri.
4 Îs galerie de deschidere Galerie 3 care se sapă în steril pentru a ajunge la zăcământ.
5 Îs galerieia orizontului Galerie 3 principală care e la același nivel și duce spre zăcământ.
6 Îs galerie de explorare Galerie 3 care servește la identificarea dimensiunilor și formei unui zăcământ.
7 Îs galerie de exploatare Galerie 3 pentru exploatarea unui zăcământ.
10 Șîs galerie de tablouri, galerie de sculptură, galerie de artă Muzeu, secție, sală în care sunt expuse opere și obiecte de artă.
19 Îe A face galerie A se manifesta zgomotos și entuziast ca încurajare în timpul unui spectacol, a unei întreceri sportive etc.
GALERÍE galeriei forme 1 Drum subteran în formă de coridor lung, care permite accesul minerilor la zăcământ.
* A face galerie a se purta agitat la o manifestare în semn de aprobare, încurajare etc.
Galeriea personajelor.
Galerie la o casă.
Galerie la teatru.
Galerie de mină.
Galerie la o casă.
Galerie la teatru.
Galerie de mină.GRAMATICA cuvântului galerie?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului galerie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul galerie poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul galerie sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul galerie are forma: galeríi
VEZI PLURALUL pentru galerie la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE galerie?
Vezi cuvântul galerie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul galerie?
[ ga-le-ri-e ]
Se pare că cuvântul galerie are patru silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL galerie
Inţelegi mai uşor cuvântul galerie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A face galerie = a face o manifestație de aprobare zgomotoasă și organizată, pentru a asigura unui spectacol succesul uneori nemeritat
A face galerie = a manifesta zgomotos în semn de aprobare, de încurajare în cursul unui spectacol, al unei întreceri sportive etc
A face galerie = a manifesta zgomotos în semn de aprobare, de încurajare în cursul unui spectacol, al unei întreceri sportive etc
A face galerie = a manifesta zgomotos la un spectacol© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL galerie

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Pe gândite?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
primul termen relevant al unei definiții, cel mai apropiat ca sens de noțiunea de definit
tip psihologic caracterizat prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii înconjurătoare, prin exteriorizarea sentimentelor; sociabilitate
după o îndelungată cugetare
medicament în doză foarte mică
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app