eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A face sau a fi de gardă ?

Care e A face sau a fi de gardă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A face sau a fi de gardă ":
a) A păzi

Expresia în context:
Aceea ce însă e foarte greu este să fii de gardă când e de rond Moș Teacă. (ANTON BACALBAȘA)Timpul trecea, făceam gardă permanentă și priveam acel peisaj ce îl vedeam împrejurul unității. (http://confluente.ro/)

b)

(despre medici, asistente, infirmiere). A rămâne în spital, în policlinică, până ziua următoare supraveghind starea bolnavilor și rezolvând cazurile urgente: Într-una din serile libere, când nu era de gardă noaptea la spital, Virgil se întâlni cu Ilie. (EMIL RATIU)Un bebeluș s-a născut mort după ce mama sa ar fi stat ore în șir în travaliu, timp în care în spital nu era niciun medic de gardă. (www.romaniatv.net/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GÁRDĂ, gărzi, substantiv feminin

1. (Adesea în construcție cu verbele «a fi», «a face», «a se afla») Pază efectuată într-o instituție civilă sau (mai ales) într-o unitate militară, la un obiectiv militar etc.; (concretizat) persoană sau grup de persoane care asigură paza. La ora 10 se schimbă garda. ▭ Sergentul milițian Neonil Roșca a fost concentrat gardă la podurile de pe linia Galați. SADOVEANU, P. M. 103. Domnul Bazu, furtunos, se îndreptă spre pichet să scoată garda portului afară ...