eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A făgădui  sau a cere  marea cu sarea și Oltul cu totul ori munți de aur ?

Care e A făgădui  sau a cere  marea cu sarea și Oltul cu totul ori munți de aur ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A făgădui  sau a cere  marea cu sarea și Oltul cu totul ori munți de aur ":
A făgădui sau a cere prea mult. (prin extensiune) A făgădui sau a cere imposibilul

Expresia în context:
Ca și acum, ei făgăduiau marea cu sarea, ca și acum cauza tuturor relelelor era că clasele privilegiate domneau […] (citat din Mihai Eminescu)

În vremea asta, nouă, celor de-afară, ni se făgăduia marea cu sarea […] (PAN AIT ISTRATI)Când ei erau la putere făgăduiau țării în fiecare an, marea cu sarea, fără a-și bate capul a ști dacă pot să țină ceea ce au promis. (I. L. CARAGIALE)Făgăduiți marea cu sarea la început. Marea dragoste! Iubire până la moarte! Basme, domnilor, basme. Gogoși. Minciuni. (citat din scriitorul: Octavian Paler)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Solia il afla trebaluind si-l inconjura umilita.
Batrinul, incredintat ca s-a intors roata si i-a venit vremea, a ascultat plingerile si iesi din gaoacea cuminteniei. Vechea trufie ca stie si poate il umplu iar. Si, fara sa mai cugete cit si cum, se fagadui pe loc sa curete muntele de spurcaciuni. Vrajitoria ii era ca o inalta boierie plina de indatoriri. inchinarea smeritei gloate, cazuta cu rugaciuni s-o ajute si s-o scape, il investea c-o autoritate de mult mocnita in el.
Si, dintr-o data, in locul lui se ivi alt om. Schimbarea se petrecu pe neasteptate, in vazul oamenilor, ca o transfigurare. Ochii spalaciti intinerira, albastrul lor sleit batu iar in oteliu intunecat. Obrajii se rumenira, chipul i se netezi. Scutura cusma, si pletele carunte i se revarsara pe grumaz. Trupul gubav i se indrepta si un piept voinic iesi inainte, ca un ceardac deasupra briului."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu

" El, potrivindu-si o barba alba, plete carunte si port cuviincios de muntean, a luat o caruta cu doi bouleni, a urcat in ea un butoi cu tuica si o balerca plina cu otet si a desjugat la coltul grajdurilor Iui lani. Sta zi-noapte acolo, sub coviltirul infundat cu fin, ca un paianjen urzind o plasa in jurul cui intra si iese.
~ Astept sa-mi pice calugarul ori caldararul De-aia imi pare rau de tot timpul pierdut pe aici, sfirsi Scoroamba, si se grabi sa plece fagaduind vesti.
in urma lui popa a ramas pe ginduri multa vreme Si se hotari. Nu mai era de asteptat vesti de la altii."
Alcyon sau Diavolul alb poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FĂGĂDUÍ, făgăduiesc, verb IV. tranzitiv A promite. La București, surorile erau îngrijite. Domițian le făgăduise că le va scrie în fiecare zi. BASSARABESCU, vezi 21. Atunci împăratul a început să-i făgăduiască toate bunurile din lume. ISPIRESCU, L.

2. Negustorul a făgăduit că de data asta, doamne ferește, n-are să mai uite. CARAGIALE, P. 153.
       • absolut Cum făgăduiai Și cum te jurai; Bată-mi-te, bată Inima stricată Și jelea mea toată! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 504.
♦ Refl ...