eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi bolnav sau beteag de moarte, a fi pe moarte, a se zbate sau a se lupta între viață și moarte, a fi pe patul de moarte sau pe patul morții ?

Care e A fi bolnav sau beteag de moarte, a fi pe moarte, a se zbate sau a se lupta între viață și moarte, a fi pe patul de moarte sau pe patul morții ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi bolnav sau beteag de moarte, a fi pe moarte, a se zbate sau a se lupta între viață și moarte, a fi pe patul de moarte sau pe patul morții ":
A fi în agonie, în comă

Expresia în context:
Stancu înțelegea că e pe moarte. (citat din Marin Preda)Slabă, stâlcită cum era, căzu la pat bolnavă de moarte. (citat din Ion Creanga)Nu mă da, maică, departe,
Să viu cu hainele-n spate,
Cu trupul beteag de moarte. (JARNÍK-BÎRSEANU)Bine! răspunse stejărelul, du-te și să nu vii decât numai atunci când voi fi eu pe patul de moarte, precum ai zis! (popular)Episcopul Teofan Zăvorâtul îi scrie unei femei care era pe patul de moarte: „Nu vei muri. Trupul tău va pieri, dar tu vei trece într-o altă lume […] (http://www.sfaturiortodoxe.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Sub asta piatra zace un doctor invatat;
Cu moartea lui de moarte pe multi el a scapat.
"
La mormantul unui doctor poezie de Alecu Donici

" Este oare, este oare,
Semn de moarte pe curand
Versul meu ce plange bland"
Vant de toamna poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MOÁRTE, morți, substantiv feminin

1. Încetarea completă și definitivă a tuturor funcțiilor organice ale unei ființe; stare a ființei la care funcțiile organice s-au oprit; încetare din viață, sfîrșitul vieții; răposare, deces. Mă-ndoiesc, dar nu mă frîng Grindurile morții. COȘBUC, P. I 265. Să-l lase împărat în locul său, după moartea sa. CREANGĂ, P.184 De-a morții gălbeneală pieriți ei sînt la față... Ei simt c-a lor vorbire-i mai slabă, tot mai slabă. EMINESCU, O. I 97 ...