eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi chemat la datorie despre tineri ?

Care e A fi chemat la datorie despre tineri ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi chemat la datorie despre tineri ":
A fi încorporat

Expresia în context:
Mai mult ca să se ispitească pe sine însuși, Apostol răspunse: - Zilele acestea am să plec și eu la datorie. (citat din Liviu Rebreanu)Se spunea că persoanele peste 18 ani vor fi chemate la datorie.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ce e-n viata tarii viata unui om? Ce e-n primavara floarea unui pom ? Ceea ce prin stele este-o stelioara Si-n nemarginire un minut ce zboara. Soimul cand se vede prins de vanatori, Spun ca isi sfarama cuib si puisori. Astfel decat lantul bratul sa le-ncinga, Ce-i roman, ce-i nobil astazi sa se stinga."
Unde este timpul cel de barbatie Cand murea romanul pentr-o datorie ? !
"
Mircea la bataie poezie de Dimitrie Bolintineanu

" Am auzit ca lira lasand-o la o parte, in carmuirea tarii ai fi luand tu parte; Ca parasind eterul cu stele semanat, in pulberea arhivei tu capul ai plecat, Urmand multimii lumii ce crede din vechime Ca fara post nu este in viata nici un bine! N-ar fi mai bine insa, inalte arhivar, Decat sa pui pe cale al patriei greu car, La tine la mosie, prin vai desfatatoare, S-arati a ta putere pe cerbi si caprioare ?

Si daca nu esti mester la arma de vanat, Sa prinzi cu undisoara puicutele din sat?
Dar nu, iubite frate!... Tu ai o datorie Frumoasa, sfanta, sacra, spre dulcea poezie... De-aceea catre telu-ti nainte sa te-avanti. Decat sa fii ministru, mai bine e sa canti. Un cantec ce exprima o-nalta cugetare Plateste-o lege noua ce trece in uitare. Ce-ti pasa daca unii intr-altfel se gandesc in cercul de-ntuneric in care se gasesc!
Ia zborul tau in secoli cu muzele usoare"
Lui vasile alecsandri poezie de Dimitrie Bolintineanu

Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
datoríe substantiv feminin [Atestat: CORESI, EV. 285 / V: (reg) adet, (înv) deat, diat, dit, dot, (îrg) dăt, det / Plural: ii / Etimologie: dator + -ie] 1-2 Sumă de bani (sau orice bun) pe care cineva a luat-o cu împrumut (sau pe care o datorează cuiva). 3 (Înv; îs) Carte (sau zapis) de Act în care este consfințită suma sau alt bun pe care o datorează cineva cuiva. 4-5 (Îljv) Cu (sau pe, înv, în) (sau, înv, ii) Pe credit. 6-7 (Îal) De împrumut. 8 (Îvr; îlv) A cădea la A se îndatora. 9 (despre soldați; îae) A muri pe câmpul de luptă ...