eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A se băga sau a se îneca, a se îngloda, a se încurca în niște datorii ?

Care e A se băga sau a se îneca, a se îngloda, a se încurca în niște datorii ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A se băga sau a se îneca, a se îngloda, a se încurca în niște datorii ":
A (se) împrumuta cu sume mari de bani care nu mai pot fi restituite

Expresia în context:
Aici nu numai că m-ai înglodat în datorii pân’în urechi, ba încă m-ai și făcut să-mi lepăd numele tătâni-meu! și să iau pe-al d-tale (citat din Vasile Alecsandri)Lucrează aproape pe nimic, că-s înglodați în datorii la catastiful vechilului, care a rămas mare și tare după fuga stăpânului. (citat din Eusebiu Camilar)

 în contexte (DERC)D - N al II-lea
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ce e-n viata tarii viata unui om? Ce e-n primavara floarea unui pom ? Ceea ce prin stele este-o stelioara Si-n nemarginire un minut ce zboara. Soimul cand se vede prins de vanatori, Spun ca isi sfarama cuib si puisori. Astfel decat lantul bratul sa le-ncinga, Ce-i roman, ce-i nobil astazi sa se stinga."
Unde este timpul cel de barbatie Cand murea romanul pentr-o datorie ? !
"
Mircea la bataie poezie de Dimitrie Bolintineanu

" Am auzit ca lira lasand-o la o parte, in carmuirea tarii ai fi luand tu parte; Ca parasind eterul cu stele semanat, in pulberea arhivei tu capul ai plecat, Urmand multimii lumii ce crede din vechime Ca fara post nu este in viata nici un bine! N-ar fi mai bine insa, inalte arhivar, Decat sa pui pe cale al patriei greu car, La tine la mosie, prin vai desfatatoare, S-arati a ta putere pe cerbi si caprioare ?

Si daca nu esti mester la arma de vanat, Sa prinzi cu undisoara puicutele din sat?
Dar nu, iubite frate!... Tu ai o datorie Frumoasa, sfanta, sacra, spre dulcea poezie... De-aceea catre telu-ti nainte sa te-avanti. Decat sa fii ministru, mai bine e sa canti. Un cantec ce exprima o-nalta cugetare Plateste-o lege noua ce trece in uitare. Ce-ti pasa daca unii intr-altfel se gandesc in cercul de-ntuneric in care se gasesc!
Ia zborul tau in secoli cu muzele usoare"
Lui vasile alecsandri poezie de Dimitrie Bolintineanu

Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
datoríe substantiv feminin [Atestat: CORESI, EV. 285 / V: (reg) adet, (înv) deat, diat, dit, dot, (îrg) dăt, det / Plural: ii / Etimologie: dator + -ie] 1-2 Sumă de bani (sau orice bun) pe care cineva a luat-o cu împrumut (sau pe care o datorează cuiva). 3 (Înv; îs) Carte (sau zapis) de Act în care este consfințită suma sau alt bun pe care o datorează cineva cuiva. 4-5 (Îljv) Cu (sau pe, înv, în) (sau, înv, ii) Pe credit. 6-7 (Îal) De împrumut. 8 (Îvr; îlv) A cădea la A se îndatora. 9 (despre soldați; îae) A muri pe câmpul de luptă ...