eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi îmbrăcat în civil ?

Care e A fi îmbrăcat în civil ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi îmbrăcat în civil ":
A purta haine obișnuite

Expresia în context:
Cei mai deștepți spuneau că Dumitru a ieșit din jandarmerie, de aceea a venit îmbrăcat civil; alții erau de părere că-și va fi luat numai un concediu. (I. AGÎRBICEANU)Apoi a apărut dinăuntru un alt polițist în civil care, văzându-l pe primul cu arma și ce face, a încercat să-l potolească, spunându-i să își pună arma în teacă și să meargă înapoi în curte. (http://jurnaldinvulturilor50.org/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Adancimea ne afecteaza ca si inaltimea. Peste putinta de spus ce am vazut, si-n orice caz de necrezut chiar daca as spune.
Cele doua saloane, copii ai aceleiasi patrii, in lupta fratricida, sunt asezate fata-n fata pe strada Franklin. Ele-si indrepteaza unul altuia cu multa bravura sulitele a mai multor perechi de steaguri tricolore: razboiul civil este deschis. Sunt deopotriva de puternice amandoua factiunile, si astfel nu se poate sti cu siguranta care din doua va birui pana la urma. Desi egal de inzestrate, fiecare se bucura de deosebite calitati specifice.
Asa, de exemplu, salonul oficial de la Ateneu are mai multa incapere si nu plateste chirie, pe cata vreme al independentilor plateste chirie si are o incapere foarte stramta. Asta ne aminteste pe departe vorba inteleptului care-si facuse o locuinta din cale-afara neincapatoare; un cunoscut observandu-i asta, inteleptul i-a raspuns. De ar da zeii sa fie plina de prietini!" in cazul nostru, prietinii ar fi zugraviti: suntj,ucrari de arta celebre cari pot incapea si intr-un buzunar; - pentru a arata halul in care poate ajunge o arta, nu e nevoie numaidecat de o hala."
Saloanele noastre poezie de Ion Luca Caragiale

"
Priviti, mai intai, aci, unul din cele mai superbe edificiuri; este pagoda idolului Kin-Lau; este locul unde se reguleaza afacerile privitoare la bramani. Aci este mai mare peste toti Mandarinul Ti-Li, mare invatat, care odinioara a fost tramis prin institute cu insarcinarea esclusiva d'a stramba picioarele chinezilor de mici, pentru a le face sa se bucure mai tarziu de rachitism, calitate ce trece in mare consideratiune la chinezi. Asa e ca este foarte mandra pagoda lui King-Lau cu architectura ei antica si coloarea ei galbena. Cata sa stiti, coloarea chineza prin escelinta este galbenul. Aruncati-va dincoace ochii; vedeti cazarma si cancelaria Mandarinului Pacei, Lis-Kyng, vice-guvernatorul militar si civil al Tampitopolei; aci este rezervoriul ordinei si pacei, stabiliment linistitor al spiritelor prea iuti si corigator al moravurilor. Ia uitati-va la chinezul acela care iese din cancelaria Mandarinului Pacei, unde si-a petrecut noaptea din cauza ca s'a aflat dormind beat de opiu pe strada. Vedeti-l, ma rog, ce deselat pare a fi in urma corectiunei ce i s'a aplicat.
"
Cronica fantastica poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
civíl, ă [Atestat: (a. 1817) URICARIUL IV, 303/9 / V: (îvp) ți / Plural: i, e / Etimologie: franceza civil, lat civelis] 1 a Care privește pe civili (6). 2 a Care aparține civililor (16). 3 a Care este specific civililor (16). 4-5 a Care se referă la raporturile juridice ale civililor între ei (sau la raporturile economice ale acestora cu organele și organizațiile statului). 6 a (Îs) Drepturi e Drepturi de care se bucură o persoană (fizică sau juridică), reglementate și recunoscute ca atare. 7 a (Îs) Drept - Ramură a dreptului care studiază și reglementează relațiile sociale (convertite în raporturi juridice) existente între persoanele fizice sau juridice dintr-un stat ...