eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi în întârziere ?

Care e A fi în întârziere ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi în întârziere ":
A fi rămas în urmă

Expresia în context:
Trenul de la 5 era în întârziere din cauza unui regiment de artilerie, ce se încărca cu greu pe linie. (citat din Duiliu Zamfirescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Pentru noi doi un loc se naste prin anotimpuri tot mai rar.
De pretutindenea sufland un vant ne inteteste-o clipa nimbul, ce-l dobandiram cu intarziere ca sa ni-l pierdem prea curand.
"
intalniri poezie de Lucian Blaga

"
Iata, ii zice d. Aurel Popovici, partidul se reinchiaga iarasi; nu mai este niciun cuvant de disensiune. Batranii, cu Ratiu in frunte, declara in manifestul lor ca sunt pentru mentinerea absoluta a programului, pe baza caruia mergem cu totii. Trebue numaidecat sa hotarim ce e de facut. Orice intarziere din partea noastra ar fi pagubitoare cauzei nationale. Sa ne decidem odata la lucru. Pana cand sa mai stam asa ? Ce facem noi aici ? Care e rolul nostru al tinerilor, cand batranii pornesc la lupta asa de hotariti.
"
Culisele chestiunii nationale poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
ÎNTÂRZIÉRE (< întârzia) substantiv feminin

1. Acțiunea de a întârzia și rezultatul ei; neîndeplinire la timp a unei acțiuni; prin extensie timpul care trece între momentul în care ar trebui să se producă și momentul în care el se produce de fapt.
       • Î. de aprindere = decalaj în timp sau în grade de rotație a arborelui cotit, între momentul scânteii electrice (la motoarele cu aprindere prin scânteie) sau începutul injecției (la motoarele Diesel) și momentul aprinderii amestecului de carburant ...