eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi sau a cădea, a se pune, a sta, a ședea, a rămâne dus pe sau (învechit) în gânduri sau (învechit) și (popular) Pe gând, pe cugete ?

Care e A fi sau a cădea, a se pune, a sta, a ședea, a rămâne dus pe sau (învechit) în gânduri sau (învechit) și (popular) Pe gând, pe cugete ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi sau a cădea, a se pune, a sta, a ședea, a rămâne dus pe sau (învechit) în gânduri sau (învechit) și (popular) Pe gând, pe cugete ":
A cugeta, a (se) gândi, a reflecta

Expresia în context:
O demone ! viața-mi și sufletu-mi de vrei
De ce mai stai pe gânduri, de ce nu mi le cei? (citat din Mihai Eminescu)Câteodată, în fața știrilor pe care le avea pe birou, rămânea dus pe gânduri. (ȘTEFAN DUMITRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" S-a mongolilor escor ta e o stavila prea mica;
Mai avuta va fi prada decat singur te gandesti...
Melancolica te-asteapta fidantata pe confine..."
Stepa poezie de Alexandru Macedonski

" Fundul templului se pierde sub un strat de umbra groasa,
Ce pe zei adaposteste de-orice gand pangaritor.

"
Ospatul lui Pentaur poezie de Alexandru Macedonski

Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
gând sn [Atestat: PRAV. Moldova 180 / Plural: uri / Etimologie: mg gond] 1 Rezultatul procesului de gândire (2) Si: (rar) cuget. 2 (Îlv) A-i fi ul sau a-i sta ul la ceva (ori cineva) A se gândi la cineva sau ceva. 3 (Îe) A-l duce, a-l purta ul (ori urile) A face asociații de gândire, a schimba subiectul gândirii prin comparație cu cel anterior. 4 (Îe) A-i zbura ul A sări la o altă idee sau a-și pierde din neatenție, de oboseală sau din alte motive, șirul ideilor și a începe a se gândi la cu totul altceva ...