eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi sau a sta, a se afla etc. la dispoziția cuiva ?

Care e A fi sau a sta, a se afla etc. la dispoziția cuiva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi sau a sta, a se afla etc. la dispoziția cuiva ":
A fi gata să satisfacă dorințele, ordinele cuiva

Expresia în context:
- A, domnul Iuga? exclamă Modreanu aranjându-și cravata la gât. Mi se pare c-am avut plăcerea să-l cunosc odată în tren Cum nu, domnule Herdelea, bucuros, vino oricând și-ți stau la dispoziție. (citat din Liviu Rebreanu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Trec dar acuma, ca sa termin pe astazi, la intrebarea dv. a patra si cea din urma: ce sorti de dezvoltare poate avea literatura noastra in viitor?
Dezvoltarea unei literaturi, domnule redactor, atarna de multe imprejurari: din toate acestea, insa, cea mai importanta este prezenta talentelor. O stare infloritoare politica si economica a celei mai inteligente societati nu este de ajuns pentru a da nastere unei literaturi puternice; o asa stare poate contribui mult la incurajarea talentelor, dar trebuie mai-nainte sa existe acele talente. Cea mai culta si mai bogata societate, suveranul cel mai iubitor de arta si de litere, cu tot aurul si cu toate aplauzele lor, nu vor putea face sa se iveasca talente acolo unde pamantul nu poate produce asa buruiana. Este o chestiune de dispozitie de rasa.
Daca in poporul roman, care are atatea calitati frumoase, exista, ascunsa de precarii imprejurari istorice, samanta talentului literar - si probabil exista - atunci desigur la cea dantai ocazie favorabila ea va trebui sa rasara, sa creasca si sa rodeasca. Pana acuma, desi nu am putut realiza o stare politica si sociala in adevar puternica, am constatat la noi destule semne neindoioase ca talente literare mari se pot arata. Am avut pe Alexandrescu, Alecsandri, Balcescu, Odobescu, Hasdeu, Eminescu Cosbuc."
Cateva pareri anonime poezie de Ion Luca Caragiale

"
Este cunoscuta speculatia conform careia o maimuta dresata sa bata la masina si avand la dispozitie infinitatea timpului va reusi, la capatul a multe trilioane de ani, sa reproduca un sonet de
Shakespeare. "
O seara la opera poezie de Mircea Cartarescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DISPOZÍȚIE, dispoziții, substantiv feminin

1. Prevedere cuprinsă într-o lege sau într-un regulament; hotărîre, ordin. O condiție importantă care asigură respectarea legilor țării de către toți oamenii muncii este cunoașterea dispozițiilor legale. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 11, 28.
       • Dispoziție (de plată) = ordin scris emanînd de la o autoritate, prin care se dispune plata unei sume de bani. Organ de dispoziție = organ care hotărăște, dispune. Organul suprem executiv și de dispoziție al puterii de stat a Republicii Populare Romîne este Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Romîne ...