eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A  frige  carnea  hoțește  (specializat)  ?

Care e A  frige  carnea  hoțește  (specializat)  ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A  frige  carnea  hoțește  (specializat)  ":
  A  frige (carnea) înăbușit, acoperind cu jăratic

Expresia în context:
La o groapă cu jeratic înfundată, era pus un miel la copt, așa hoțește. (citat din Camil Petrescu)Hei! dacă e așa, lasă-te pe mine; o să te fac să mănânci un miel fript hoțește. (citat din scriitorul: Nicolae Filimon)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" E drept ca furtisagul il deprinsesera de la niste albine streine, care, in lipsa bastinaselor, plecate la cules, patrunsesera dupa jaf prin uleiele chiabure. Dar, de la alungarea tilharelor, pagubasele, spaimintate de saracie, in Ioc sa alerge dupa hrana, se naravisera sa se jacmaneasca intre ele. Si, ca niste dusmance, se pradau unele pe altele.
La inceput i-a fost greu Profirei sa creada o asemenea blestematie. Albinele ei sa se dea la apucaturi atit de nelegiuite! Nu se putea: erau, de buna-seama, tot niste hotoaice venite de aiurea, care savirseau asemenea fapte. Ca sa dovedeasca adevarul, a trebuit sa stea citeva ceasuri de pinda la urdinisul unui buduroi, presarind cu un somoiog muiat in faina lucratoarele ce intrau si ieseau fara rost si in mare neorinduiala. Albinele insemnate astfel cu praf alb, in loc sa zboare la pajisti si sa se intoarca, incarcate, la matca lor, alergau de-a dreptul la miere de-a gata pe la ceilalti stupi, de unde ieseau alungate si urmarite de stapinele furioase, care, la rindul lor, se strecurau hoteste pe la vecine, sa-si indestuleze fara truda camara. Din ginganiile blinde si cuminti de odinioara ajunsesera acum niste muste hoate, lenese si nerusinate, numai biziit fara nici o treaba. Nu le mai pasa de puiet, ci se imbuibau ele de miere. Uitasera de roit si lasau sa se inmulteasca misuna trintorilor. in schimb, isi asasinau reginele. Astfel se pierdu nefolosita toata primavara intr-o invalmaseala, o dihonie si o nebunie care adusera saracia si ruina prisacii.
Dar n-a fost de ajuns atit. Curind s-a pornit printre ele o bolesnita. Albinele, toropite, nu mai puteau zbura. Slabe, sfrijite, cu aripile ofilite ca niste frunzulite zburlite de bruma, ele tindaleau pe acoperisurile uleielor, de unde cadeau jos, moarte. Profira le aduna cu matura si le ardea in foc, cum o invatasera oamenii, ca sa stavileasca molima. Nici roinita inflorita, nici isopul amestecat cu indrusaim si busuioc inmuiat in aiasma n-a fost de folos. Si un miros ca de hoit imputit incepu sa duhneasca din stiubeiele ciumate."
Schitul de ceara poezie de Vasile Voiculescu

"Ca tata, de cate ori vedea ca ma uita
Dumnezeu minunandu-ma de vreo nimicura, venea hoteste pe la spate si-mi plesnea cate una dupa ceafa.
Zicea ca sa-mi viu o data in simtiri si din "
Odihna poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
HOȚÉȘTE adverb Ca hoții; prin extensie pe ascuns, în taină, pe furiș. După un timp cineva ciocăni în ușă, hoțește. PREDA, Î. 97. Hoțește s-a mutat, soro, nici n-am băgat de seamă. PAS, Z. I 89. Polixenia se uita hoțește spre Masinca. BASSARABESCU, vezi

5.
       • Expresia: (A frige sau a coace) hoțește = (a frige) înăbușit, acoperind animalul întreg cu jăratic. La o groapă cu jeratic înfundată, era pus un miel la copt, așa hoțește. CAMIL PETRESCU, O. II 173. Hei! daca e așa, lasă-te pe mine; o să te fac să mănînci un miel fript hoțește ...