eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-i ieși cuiva părul prin căciulă ?

Care e A-i ieși cuiva părul prin căciulă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-i ieși cuiva părul prin căciulă ":
a) A munci din greu

Expresia în context:
[…] de ce-l muia și-l trăgea, de-aia firul se-ncârlionța și mai tare; și așa și iar așa, până i-a ieșit dracului părul pân căciulă; s-a lipsit și de simbrie și de tot, ș-a fugit de la stăpână. (I. L. CARAGIALE)

b)A i se urî cuiva așteptând. c)A o duce greu. (prin extensiune)A sărăci: Cum am zice, mai mult risipea decât se îndestula pe sine. Din pricina asta ajunsese hainele pe dânsul de se hărtănise cu desăvârșire, ba încă îi ieșise și părul prin căciulă. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" si nemaivrand de tineri,
Tinand pe frunti caciula ca un Ceahlau pe zari, Din care varsa-arama pe chipurile noastre Lumina de luceferi, cum vulturul cu-aripa, Ecoul din oglinda sa-l murmure-n nemoarte, Peste intreg cuprinsul cu freamat de cetati, Asa, o vesnicie!
"
Pergament poezie de Anatol Codru

" Muiati penita-n cerneala.
Desenati o caciula mare
Si bagati sub ea"
Portretul lui Pacala poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CĂCIÚLĂ, căciuli, substantiv feminin

1. Acoperămînt pentru cap (purtat mai ales iarna), făcut din blană de oaie sau de alt animal. începu Făt-Frumos să strige: Stai, mă, să-mi iau căciula, că mi-a căzut din cap. ISPIRESCU, L. 110. Privitorii, cu căciulile în mînă, îi urau drum bun. CREANGĂ, P. 307. Un cap cu plete... înfundat într-o căciulă de miel. EMINESCU, N. 33. Bună ziua, căciulă (că stăpînu-tău n-are gură)! se zice, în bătaie de joc, unuia care intră în casă fără să salute ...