eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă La așa cap, așa căciulă ?

Care e La așa cap, așa căciulă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "La așa cap, așa căciulă ":
Cum este omul, așa este și purtarea lui

Expresia în context:
Si dacă se acordă peste 4 miliarde vechi pe cap de ales (la așa cap, așa căciulă), de ce scriitorul profesionist n-ar primi și el o alocație de zece milioane. (MAGDA URSACHE)Am scăpat de Ceaușescu, dar ne-am trezit cu Dracu’ pe cap și cu toate odraslele sale, care devorează țara. În ritmul acesta, România va ajunge o amintire în istorie, după care nu va mai fi nimic. La așa cap, așa căciulă! (http://www.romaniacurata.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" si nemaivrand de tineri,
Tinand pe frunti caciula ca un Ceahlau pe zari, Din care varsa-arama pe chipurile noastre Lumina de luceferi, cum vulturul cu-aripa, Ecoul din oglinda sa-l murmure-n nemoarte, Peste intreg cuprinsul cu freamat de cetati, Asa, o vesnicie!
"
Pergament poezie de Anatol Codru

" Muiati penita-n cerneala.
Desenati o caciula mare
Si bagati sub ea"
Portretul lui Pacala poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CĂCIÚLĂ, căciuli, substantiv feminin

1. Acoperămînt pentru cap (purtat mai ales iarna), făcut din blană de oaie sau de alt animal. începu Făt-Frumos să strige: Stai, mă, să-mi iau căciula, că mi-a căzut din cap. ISPIRESCU, L. 110. Privitorii, cu căciulile în mînă, îi urau drum bun. CREANGĂ, P. 307. Un cap cu plete... înfundat într-o căciulă de miel. EMINESCU, N. 33. Bună ziua, căciulă (că stăpînu-tău n-are gură)! se zice, în bătaie de joc, unuia care intră în casă fără să salute ...