eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-i lipsi cuiva o lampă, a avea o lampă lipsă ori stinsă sau a-i fila cuiva o lampă ?

Care e A-i lipsi cuiva o lampă, a avea o lampă lipsă ori stinsă sau a-i fila cuiva o lampă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-i lipsi cuiva o lampă, a avea o lampă lipsă ori stinsă sau a-i fila cuiva o lampă ":
A fi nebun

Expresia în context:
Bun, am mai trăncănit noi pe-acolo și Tina m-a luat cu ea la bucătărie, s-o ajut la cafea. Nenică, atunci m-am prins că gagicii îi cam filează o lampă. (OVIDIU VERDEȘ)După cum judeca și vorbea, cu toții au crezut că-i lipsește o lampă.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si mai nainte de-al sau morm`nt,
El moare-n lampa care se stinge,
El moare-n creanga rupta de v`nt,"
Omul poezie de Alexandru Vlahuta

" Ieri... poveste, cu eroii oase putrede-n morm`nt.
Astazi?... lampa ce se stinge, stea plecata spre-asfin it,
Visuri nebatute inca de-al ursitei v`nt cumplit,"
IERI, AZI, maine poezie de Alexandru Vlahuta
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÁMPĂ, lămpi, substantiv feminin Aparat care produce lumină prin arderea unui combustibil sau cu ajutorul curentului electric. Minerii... ies acum din clădirea minei toți deodată, cu lămpile în mîini. BOGZA, vezi J. 159. Lampa... ardea ca în ceață, într-o roată mică de raze. SADOVEANU, O. II 380. Își stinge și vecinul acuma lampa lui. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 112.
       • Lampă (de radio) = tub electronic folosit în aparatele de radiorecepție și radioemisie. Aparat de radio cu patru lămpi. ▭ Lampă de sudat (sau de lipit) = aparat de mînă care arde în special cu benzină și care produce o flacără la o temperatură foarte ridicată, necesară în operația de lipire a metalelor ...