eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se dezlega cuiva limba sau a se dezlega la limbă ori a prinde la limbă sau a prinde limbă (familiar) ?

Care e A i se dezlega cuiva limba sau a se dezlega la limbă ori a prinde la limbă sau a prinde limbă (familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se dezlega cuiva limba sau a se dezlega la limbă ori a prinde la limbă sau a prinde limbă (familiar) ":
A căpăta chef de vorbă

Expresia în context:
Ș-apoi, să fi văzut ce vesel era la masă, cum i se dezlega limba după un pahar de Cotnar. (citat din Nicolae Gane)Nu e revuluție, domnule, e reacțiune; ascultă: […] Reacțiunea a prins iar la limbă. (I. L. CARAGIALE)Polcovnicul Ioniță băuse în sănătatea însurățeilor un pahar de vin roșu de Dealul Răzvadului și prinsese la limbă. (citat din scriitorul: Ion Ghica)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Sa scrii pentru-a noastra slava, ca toti sa ne laudam,
Cati o limba romaneasca astazi intrebuintam.
Stii prea bine ca talentul este de la ceruri dat"
Dlui grigorie alexandrescu poezie de Alecu Donici

" In gatleju-i paseri rare se ingana-ncet cu merle,
S-orice limba amuteste, s-orice suflet e sedus...
Gestul lui e o minune, gura lui, rubin si perle."
Vasul poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÍMBĂ, limbi, substantiv feminin

I. Organ musculos mobil care se află în gură, fiind principalul organ de percepere a gustului și servind și la mestecarea și înghițirea alimentelor; pentru om este și organul principal de vorbire și de rostire a sunetelor. În frunte alergau solemn, cu limba scoasă, opt ori zece dulăi. GALAN, B. I 239. Îi scoate limba afară, i-o străpunge cu acul și i-o presară cu sare. CREANGĂ, P.

13. Focul pilpăie mereu, Roș ca limba unui zmeu. ALECSANDRI, P. A. 94. Limba boului e lungă, dar nu poate să vorbească, se spune despre cineva care știe multe, dar e silit să tacă ...