eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se lega cuiva limba în gură sau a-i pieri sau a i se încurca, a-i îngheța, a i se îngroșa, a i se lua, a i se scurta cuiva limba (popular) ?

Care e A i se lega cuiva limba în gură sau a-i pieri sau a i se încurca, a-i îngheța, a i se îngroșa, a i se lua, a i se scurta cuiva limba (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se lega cuiva limba în gură sau a-i pieri sau a i se încurca, a-i îngheța, a i se îngroșa, a i se lua, a i se scurta cuiva limba (popular) ":
A nu mai avea curajul să vorbească; a amuți; a rosti cu greutate cuvintele din cauza unei emoții, a băuturii etc.

Expresia în context:
Lui Homer i s-ar fi încurcat limba, n-ar fi putut finisa un singur hexametru, dacă n-ar fi avut în jur ascultători geniali, care să-l asculte cu gura căscată. (citat din Marin Sorescu)Din cauza tulburării i se încurca limba în gură. Iar sentimentul că nu spusese ceea ce trebuia să spună îi spori neliniștea. (citat din Iulian Ciocan)Femeii i s-a legat limba-n gură și a plecat în grabă.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Sa scrii pentru-a noastra slava, ca toti sa ne laudam,
Cati o limba romaneasca astazi intrebuintam.
Stii prea bine ca talentul este de la ceruri dat"
Dlui grigorie alexandrescu poezie de Alecu Donici

" In gatleju-i paseri rare se ingana-ncet cu merle,
S-orice limba amuteste, s-orice suflet e sedus...
Gestul lui e o minune, gura lui, rubin si perle."
Vasul poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÍMBĂ, limbi, substantiv feminin

I. Organ musculos mobil care se află în gură, fiind principalul organ de percepere a gustului și servind și la mestecarea și înghițirea alimentelor; pentru om este și organul principal de vorbire și de rostire a sunetelor. În frunte alergau solemn, cu limba scoasă, opt ori zece dulăi. GALAN, B. I 239. Îi scoate limba afară, i-o străpunge cu acul și i-o presară cu sare. CREANGĂ, P.

13. Focul pilpăie mereu, Roș ca limba unui zmeu. ALECSANDRI, P. A. 94. Limba boului e lungă, dar nu poate să vorbească, se spune despre cineva care știe multe, dar e silit să tacă ...