eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A i se face sau a i se pune, a i se sui, a i se ridica, i se zburli cuiva  părul  sau chica măciucă  în vârful capului   (popular şi familiar)  ?

Care e A i se face sau a i se pune, a i se sui, a i se ridica, i se zburli cuiva  părul  sau chica măciucă  în vârful capului   (popular şi familiar)  ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A i se face sau a i se pune, a i se sui, a i se ridica, i se zburli cuiva  părul  sau chica măciucă  în vârful capului   (popular şi familiar)  ":
A fi cuprins de o spaimă puternică; a se îngrozi, a se înspăimânta

Expresia în context:
Și așa cum zisei, începu el a povesti, după ce înhățai colivia și o luai la sănătoasă cu bidiviul luat de la zmei, începură să nincheze caii ceilalți și să facă un zgomot de ți se făcea părul măciucă. (P. ISPIRESCU)Poate că-l și cunoașteți? Ei, câte a îndurat bietul om, ți se face părul măciucă. (citat din Liviu Rebreanu)

Și mai deslușii ceva ce făcu să mi se ridice părul măciucă în cap. (NICOLAE COVACI)

Însă dacă puii ar fi auzit atunci ce plănuia Irodia să-i facă Anei, după ce ar fi primit pasărea, li s-ar fi ridicat părul măciucă în cap, nu alta. (SÎNZIANA POPESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si lovind pe Preda, pavaza ii strica.
Dar el cu maciuca astfel il lovi
incat deodata cazu si muri."
Preda buzescu poezie de Dimitrie Bolintineanu

" — "Umbrele stiintei pana-a nu patrunde Este nevointa garde sa-nsirati
Caci in somn molatic turcii toti sunt dati." Pasa se manie si mania-i creste, Cu maciuca d-aur el pe domn loveste. Ambii domni atuncea cortu-au parasit; Dorul ce-i patruride gandul le-a marit.
Petricei vorbeste mandrelor armate:"
Luarea hotinului poezie de Dimitrie Bolintineanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MĂCIÚCĂ, măciuci, substantiv feminin

1. Capătul bulbucat al unui ciomag (provenind dintr-un nod bine rotunjit); prin extensie capătul îngroșat și rotunjit al altor obiecte. Un băț de rădăcină cu măciuca cît un pumn de copil se înălța în aer lîngă Miron Iuga. REBREANU, R. II 197. La cap măciucă, La coadă măciucă, La mijloc nemică (Furnica). GOROVEI, C. 162.
       • Expresia: A i se face cuiva părul (sau chica) măciucă, se spune cînd cineva e cuprins de o spaimă foarte mare. Ei, cîte-a îndura bietul om, ți se face părul măciucă ...