eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A învârti sau a duce, a purta, a juca pe cineva pe degete (popular şi familiar) ?

Care e A învârti sau a duce, a purta, a juca pe cineva pe degete (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A învârti sau a duce, a purta, a juca pe cineva pe degete (popular şi familiar) ":
A conduce pe cineva după plac; a face ce vrei (din cineva), a duce (pe cineva) de nas

Expresia în context:
Eu ți-oi arăta-o pe unde se ascunde, iară tu să mi-o prinzi cum ți-i meșteșugul și să-i strâmbi gâtul oleacă, să se învețe ea de altă dată a mai purta lumea pe degete. (citat din Ion Creanga)De opt săptămâni mă poartă pe degete și mă fierbe. (citat din Mihail Sadoveanu)MITA: A! Care va să zică v-ați schimbat costumul, ca să mă jucați pe degete! (I. L. CARAGIALE)Timi va rămâne prietenul ei. Lui i se va destăinui. Pe bărbați îi va juca pe degete. Așa hotărâse Rita. (citat din Radu Tuculescu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" In care cate-o teasta fugea dupa-un gatlej,
Iar deget dupa deget, si coaste dupa coaste,
Urmau in goana mare ca oaste dupa oaste..."
Rasmelita mortilor poezie de Alexandru Macedonski

" Cu coco=ul ridicat:
Dintr-un deget o mi=care,
Glon ul zboara cu turbare"
Saracia poezie de Bogdan Petriceicu Hasdeu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
deget sn [Atestat: CORESI, PS. 16/7 / V: (pop) deșt, (îrg) dăgit, dejt, digit, (îvr) deajet / Plural: e și (rar) uri / Etimologie: moștenit din latinescul digitus] 1 Fiecare dintre prelungirile mobile, alcătuite din falange cu care se sfârșește mâna. 2 (Pfm; îe) Sunt cinci e la o mână și nu seamănă Nici frații nu seamănă perfect între ei. 3 (Îs) ul (cel) mare (sau cel gros) Degetul cel mai gros al mâinii, format din două falange, opozabil Si: policar. 4 (Îs) ul arătător sau (reg) cel dintâi Degetul al doilea, cu care se arată Si: arătător, index ...