eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A putea număra pe degete sau pe degetele mâinilor ori de la o mână (familiar) ?

Care e A putea număra pe degete sau pe degetele mâinilor ori de la o mână (familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A putea număra pe degete sau pe degetele mâinilor ori de la o mână (familiar) ":
A fi un număr (foarte) mic de obiecte sau de ființe

Expresia în context:
Era om trecut de șasezeci de ani, deșirat și puțin adus de spinare, cu hainele îmbâcsite de pete și miros de gaz… De subt pălăria soioasă i se zbârlea părul lung, amestecându-se cu barba lățoasă cafenie, în care firele argintii se puteau număra pe degete. (citat din Liviu Rebreanu)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" In care cate-o teasta fugea dupa-un gatlej,
Iar deget dupa deget, si coaste dupa coaste,
Urmau in goana mare ca oaste dupa oaste..."
Rasmelita mortilor poezie de Alexandru Macedonski

" Cu coco=ul ridicat:
Dintr-un deget o mi=care,
Glon ul zboara cu turbare"
Saracia poezie de Bogdan Petriceicu Hasdeu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
deget sn [Atestat: CORESI, PS. 16/7 / V: (pop) deșt, (îrg) dăgit, dejt, digit, (îvr) deajet / Plural: e și (rar) uri / Etimologie: moștenit din latinescul digitus] 1 Fiecare dintre prelungirile mobile, alcătuite din falange cu care se sfârșește mâna. 2 (Pfm; îe) Sunt cinci e la o mână și nu seamănă Nici frații nu seamănă perfect între ei. 3 (Îs) ul (cel) mare (sau cel gros) Degetul cel mai gros al mâinii, format din două falange, opozabil Si: policar. 4 (Îs) ul arătător sau (reg) cel dintâi Degetul al doilea, cu care se arată Si: arătător, index ...