eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A lega pe cineva fedeleș sau burduf, butuc, bute, cobză, nod, snopi ?

Care e A lega pe cineva fedeleș sau burduf, butuc, bute, cobză, nod, snopi ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A lega pe cineva fedeleș sau burduf, butuc, bute, cobză, nod, snopi ":
A imobiliza complet pe cineva prin legături foarte bine strânse

Expresia în context:
Până să tragă Fékete Láioș spada lui de oțel de Damasc, pe care o avea amintire din vremea   cruciadelor,   au   năvălit   toți   tinerii cavaleri; l-au legat burduf și l-au pus în genunchi. (I. L. CARAGIALE)Răvașul asupriților glăsuia: „Veți găsi la curte vreo douăzeci de slugi fricoase, pe care vă vom ajuta să le legați fedeleș”. (citat din scriitorul: Panait Istrati)Raționamentul celor trei avea logica lui și tot logică trebuia privită măsura de a-l captura pe Niculiță, de a-l lega fedeleș cu ațele de la opinci și, încă în aceeași noapte, a-l depune în pivnița primăriei. (citat din Platon Pardau)Au hotărât să lege burduf bou cu bou și să-i urce în vagon pe brațe. (V. EM. GALAN)Au tăbărît ipistații l-au legat cobză pe el și pe calfele lui și i-au purtat prin târg. (citat din Ion Pas)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

Puiul de cerb poezie de Nicolae Labis

" Capul cazu jos, clipind din ochi. Singele tisni din izvoarele gitului improscind pina-n tavan Ziua mare, cu lumina ei adevarata, navalea pe geamuri Doar o luminare mai ardea intr-un sfesnic, pe masa, la capul sleit al mortului.
Pclaghia facu semn soatei, si amindoua tirira lesul din balta de singe si din arhondarie, pe trepte in jos, de unde il zvirlira afara in curte Zapada il primi si-l infasura indata in giulgiul ei moale. Linga el arunca apoi capul ramas cu un rinjet neispravit, un rinjet care se intindea numai pe partea stinga a chipului. Dupa cc-l scotocira de chei, amindoua maicile alergara la chiliile unde perechile pecetluite de Ciopala dormeau fara habar. Acolo legara cu fringhii si curele de miini si de picioare, si fedeles peste mijloace, pe tilhari, pe care-i tirira si-i rinduira afara, culcati in zapada, doi de o parte si doi de cealalta parte a capeteniei.
in urma slobozira din inchisoare turma inspaimintata a maicilor. Una din ele murise Stareta, nitel scrintita de emotie, n-a inteles niciodata fapta Pelaghiei, care raminea pentru ea o mare nelegiuita Dar pentru tot schitul ea era acum mai mult decit un idol."
Behaviorism poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FEDELÉȘ, fedeleșe și fedeleșuri, substantiv neutru Butoiaș mic de forme diferite (azi folosit mai ales la țară), în care se ține sau se transportă apa sau vinul. Să ne dai voie să cinstim cumătria, închinînd din fedeleșurile pe care le avem cu noi. SADOVEANU, forme J. 25. Tovarășii nu făceau... prea multă cinste fedeleșului cu vin. GALACTION, O. I 267. Le dete pe sub ascuns o copaie de mere, două azime și un fedeleș cu apă. ISPIRESCU, L. 354. Căruțele și alaiul agiung într-o poiană mare și frumoasă, în mijlocul codrului, unde iarba-i netedă ca un covor, nu departe de un izvor rece, în care sticlesc fedeleșele ...