eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A mânca bătaie ?

Care e A mânca bătaie ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A mânca bătaie ":
a) A fi bătut

Expresia în context:
Copilul a mâncat bătaie de la părinți, deși nu era vinovat. b)A fi învins într-o luptă, într-o întrecere, într-un joc: În ședința din 22 aprilie 1944, în vremea în care nemții mâncau bătaie pe toate fronturile și americanii bombardau Bucureștiul, Ion Antonescu era scos din sărite de mai multe chestiuni. (http://www.timesnewroman.ro/)Dacă domnii de mai sus și prepușii lor; dacă ziarele lor, „Ideea europeană” și „Aurora”, nu vor dovedi afirmațiile cuprinse în somația de mai sus, - ei vor mânca bătaie, căci unei bănci internaționale nu poate să-i fie totul permis. (citat din Tudor Arghezi)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dar un tremurat de suflet, licarirea ta de-o clipa,
C`nd at`tea- i schimba vremea c-o bataie de aripa,
In vertiginosul haos de priveli=ti, ce te-n=ala,"
Unde ni sunt VISATORII? poezie de Alexandru Vlahuta

" Domnul Romaniei catre tara vine Stralucit de-nvingeri de prin tari vecine. Lasa sa purceaza corpu-i de soldati Si ramane-n urma cu sase barbati. Dar le vine stire ca-n dumbrava deasa il pandesc cinci sute turci, ostire-aleasa.
Printre-a serii umbra cu-ai sai scutieri Domnu-ataca-ndata cinci sute-ieniceri. Turcii in bataie striga cu putere, Iar eroii nostri se lupta-n tacere. O minune mare! Turcii sunt invinsi! Numai domnul taie patrusprece insi! Apoi urma calea-i. Iara luna plina Le asterne drumul cu flori de lumina.
"
Mihai revenind de la dunare poezie de Dimitrie Bolintineanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BĂTAÍE, bătăi, substantiv feminin

I.

1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mina, cu bățul, cu biciul etc. Erau zdrențuiți de bătăi, unii cu vînătăi. DUMITRIU, B. forme 154. Desigur, numai din pricina firii lui pe dos i s-a părut lui Cănuță două palme mult mai dureroase decît bătaia de deunăzi. CARAGIALE, O. I 326. Bătaie la tălpi = (în trecut) lovituri date la tălpi ca pedeapsă. Bătaie la palmă = lovituri date la palmă ca pedeapsă (în școala din regimul burghezo-moșieresc) ...