eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție bataie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Bătaie [ bă-ta-ie ]
VEZI SINONIME PENTRU bătaie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului bataie în mai multe dicționare

Definițiile pentru bataie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTAÍE, bătăi, substantiv feminin

I.

1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mina, cu bățul, cu biciul etc. Erau zdrențuiți de bătăi, unii cu vînătăi. DUMITRIU, B. forme 154. Desigur, numai din pricina firii lui pe dos i s-a părut lui Cănuță două palme mult mai dureroase decît bătaia de deunăzi. CARAGIALE, O. I 326. Bătaie la tălpi = (în trecut) lovituri date la tălpi ca pedeapsă. Bătaie la palmă = lovituri date la palmă ca pedeapsă (în școala din regimul burghezo-moșieresc). Bătaie de moarte (sau bătaie soră cu moartea sau un pui de bătaie) = bătaie strașnică. Argatului îi făgădui o sfîntă de bătaie soră cu moartea. ISPIRESCU, L. 153. Doamne Negru-vodă, Nu pot, vai de mine, Io să merg cu tine... Stăpînul m-o bate Bătaie de moarte. TEODORESCU, P. P. 461. Bătaie cu (sau de) flori = serbare organizată în trecut, primăvara, la care participanții își aruncau flori unii altora. Cupeul lui era cel mai gătit cînd se dădeau la șosea bătăile de flori. PAS, Z. I 225.
       • Expresia: A da (sau a trage cuiva) o bătaie sau a lua (pe cineva) la bătaie = a bate. Baba se duce în poiată, găbuiește găina, o apucă de coadă și o ia la bătaie. CREANGĂ, P. 69. A se lua la bătaie = a se încăiera, a se bate. A mînca (o) bătaie = a primi bătaie (de la cineva). A stinge (sau a snopi, a prăpădi, a zvînta) în bătăi (pe cineva) = a bate (pe cineva) zdravăn. L-au prăpădit în bătăi pe pădurar. SADOVEANU, N. forme 72. A da bătaie = a face (ceva) foarte repede, a zori, a grăbi. Cal de bătaie vezi cal. Bătaie de cap = frămîntare a minții, încordare; prin extensie trudă, muncă, osteneală. Hm! cîtă bătaie de cap ca să te ia vizitiu! PAS, L. I 93. Făcu ce făcu și-l puse și pe dînsul la bună rînduială, ca și pe ceilalți doi, dar cu mai mare bătaie de cap. ISPIRESCU, L. 201. Bătaia de cap a tuturor era să-l scape pe gardian. VLAHUȚĂ, O. A. 161. Bătaie de joc = batjocură, luare în rîs; faptă urîtă. Pentru asemenea bătaie de joc vei fi eliminat din școală. SADOVEANU, N. forme 145. A lua în bătaie de joc = a lua în batjocură, în rîs. Cine te-a pus la cale să mă iei, tocmai pe mine, in bătaie de joc? CREANGĂ, P. 83. Cal de bătaie vezi cal.

2. Bătălie, luptă; război. vezi atac, harță. Alb-împărat vesti pe cei doi gineri să vie cu oștile lor în ajutor, strînse și oastea lui și porniră la bătaie. VISSARION, B. 40. Urlă cîmpul și de tropot și de strigăt de bătaie. EMINESCU, O. I 148. Ferentarul ager și cu lungă chică Intră în bătaie fără nici o frică. BOLINTINEANU, O.

15.
♦ (Învechit) Bombardament; asalt. Tot sfatul hotărî bătaia Tîrgoviștii. BĂLCESCU, O. II 113.

3. (în expresie) A pune la bătaie (o sumă de bani, o cantitate de alimente, de băutură etc.) = a oferi (o sumă de bani, o cantitate de alimente sau de băutură etc.) spre a fi cheltuită sau consumată de către alții. Se propti cu mîinile în masă, trufaș, căci se știa cu zece lei, din care puse jumătate la bătaie. PAS, L. I 11

II.

1. Lovire, de obicei repetată, a unui obiect de (sau cu) altul; izbire, izbitură. Bătaia ciocanului.
       • Bătaia porumbului (sau păpușoiului) = desfacere a boabelor de porumb de pe cocean, prin lovirea repetată a acestuia cu un băț. Mă apuc și dau porumbul jos din pod și pune-l, nene, La bătaie. PREDA, Î. 79. Bătaie de aripă (sau de aripi) = fîlfîit. Deși vorbi aproape în șoaptă, glasul lui răsună aspru și poruncitor, zdruncinînd liniștea pădurii ca o bătaie grea de aripă. REBREANU, N. 68. O bătaie de aripi turbură deodată liniștea nopții și un glas de cocoș răsună limpede. SANDU-ALDEA, U. P. 173.
       • Expresia: A fi la bătaie = (în jocul cu mingea, despre una dintre cele două echipe) a fi la conducerea jocului, cînd jucătorii echipei trebuie să lovească mingea cu bastonul și apoi să parcurgă cele două culoare (de ducere și întoarcere), apărîndu-se de loviturile jucătorilor echipei adverse.
♦ (Concretizat; în opoziție cu urzeală) Bătătură, băteală. Îndesește bătaia și își deapănă tortul Din care și-or țese lelițele portul. DEȘLIU, G. 47..
♦ Scornirea peștelui și a vînatului; hăituiala, goană. Bătăiași, pe fugă-ndatăî Vîntul bate de minune, Luați bătaia sus, din piscuri! La ODOBESCU, S. III 88.2. Ciocănire, lovire, pocănire (în ușă, în fereastră etc.). Cine bate la fereastră, Nevastă, nevastă?...

– Omule pisica noastră...

– Nu-i bătaie pisicească... Ci-i bătaie ciocoiască. TEODORESCU, P. P. 340.
♦ Zvîcnire, palpitație puternică a inimii, a pulsului, prin extensie a pieptului (datorită unei emoții etc.). Recunoșteam în mine, după bătaia inimii, senzația fericită pe care am încercat-o totdeauna la malul acelei ape de munte. SADOVEANU, N. forme 26. În curind tăcerea se făcu așa de adîncă, încît își auzeau bătăile inimii. BUJOR, S. 36. Cînd pui capul tu pe pieptu-mi și bătăile îi numeri. EMINESCU, O. I 82.

3. Sunet (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcțiune. Nu izbuti decît să audă bătaia pendulei. DUMITRIU B. forme 47. De peste arături bătăile tractoarelor, mînate de tractoriștii din al doilea schimb, se auzeau limpezi și puternice. MIHALE, O. 488. Bătaia cea rară-n ceasornic Acum a-ncetat. COȘBUC, P. I 289.

4. Distanță (adesea luată ca unitate de măsură) pînă la care ajunge un proiectil, o săgeată etc.; curba descrisă de un proiectil; prin extensie distanță pînă la care poate ajunge vederea cuiva, rază vizuală. Ajunse la o bătaie bună de săgeată. SADOVEANU, N. forme 80. Tîrgu-Neamțu se afla aproape, la o bătaie de săgeată pe drum drept. SADOVEANU, forme J. 531. Făcind cotul scării, îi ies în bătaia ochilor. CARAGIALE, N. substantiv 39.
       • Expresia: În bătaia puștii (sau a gloanțelor) = în sfera de acțiune a puștii (sau a gloanțelor). Mai faci un pas și intri în bătaia puștii. GALAN, Z. R. 226.

5. (În legătură mai ales cu anumite fenomene naturale, ale căror denumiri determină de obicei cuvîntul) a) Suflare (a vîntului), adiere. Gheorghe Dima a întins așadar pielea iepurelui pe două brațe de stuh și a așezat-o în bătaia vîntului să se usuce mai repede. GALAN, Z. R. 51. Grîul în floare pe lunci se clatin-alene-n bătaia Celui din urmă răsuflet de vînt. COȘBUC, P. II 62. b) Cădere (a ploii, a grindinei etc.). Stătea pe gînduri în bătaia ploii. ▭ Blana groasă a cînelui lucea neagră prin bătaia ninsorii. SADOVEANU, O. II 552. c) Dogoreală, arșiță. Mobila cazonă... se dezmințea greoaie sub bătaia razelor calde. SAHIA, N. 71. Înainte, spre răsărit, cerul se dogorește, ca de bătaia unei flăcări. VLAHUȚĂ, O. A. 410. d) Lumină. În bătaia farurilor, coamele drepte ale brazdelor își aruncau umbrele alungite înainte, în negrul pămînturilor. MIHALE, O. 201. Moșneagul tăcu și zîmbi, iar paharele pline sticleau în bătaia luminărilor. SADOVEANU, O. V 57. [Baioneta] n-a sclipit... de loc în bătaia soarelui. Era plină de unsoare. SAHIA, N. 69.

6. Lătrat (scurt și ritmic) al clinilor. Bătaia copoilor începu iar, acu mai deasă, mai depărtată, la răstimpuri regulate. SADOVEANU, O. III 361. Pîrvu... se depărta cu pasul domol, în bătaia cînilor. VLAHUȚĂ, N. 131.
♦ (Rar) Cîntec al păsărilor de pădure. În amurgul prelungit pînă către ora 11, am auzit și bătaia privighetorii. SADOVEANU, C. 41.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

bătaie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătáie substantiv feminin [Atestat: PRAV. Moldova, ap. GCR I, 121/29 / P: bataieta-ie / Plural: bataietăi / Etimologie: lat batalia, -am] 1 Lovitură repetată dată de cineva cu mâna sau cu un obiect. 2 (Spt) Izbire a pământului, a trambulinei etc. cu un picior, sau cu amândouă picioarele, înainte de desprinderea de pe sol pentru a efectua o săritură. 3-4 (Îlv) A (se) lua la bataie A (se) bate. 5 (Îe) A stinge (sau a snopi, a zvânta), în bataie (sau în -tăi) (pe cineva) A bate (pe cineva) foarte rău. 6 (Îlav) A da (sau a trage) bataie A da lovituri cuiva. 7 (Îlav) A primi (sau a mânca) bataie A primi lovituri de la cineva. 8 (Îc) Într-o bataie de amnar într-o clipă. 9 (despre prăvălii; îe) A fi în bataie ia fierului A se găsi într-un loc foarte potrivit. 10 (îcs) De-a ĭa Dans țărănesc nedefinit mai îndeaproape. 11 Melodie după care se execută bătaia (10). 12 (Îcs) De-a dura-n bataie Dans țărănesc nedefinit mai îndeaproape. 13 Melodie după care se execută bătaia (12). 14 (Mol; îs) -ia păpușoiului Operație de desfacere a boabelor de porumb de pe cocean. 15 (Fam; îe) A da bataie A grăbi. 16 (Fig; îs) bataie de cap Frământare a minții. 17 (Pex; îas) Trudă. 18 (Înv; îs)

– de cuget Remușcare. 19 (Fam; îc) bataie de joc Batjocură. 20 (Pex; îae) Faptă urâtă. 21 (Înv) Luptă. 22 (Înv) Bombardament cu artileria. 23 (Îe) A pune (ceva) la bataie A oferi (ceva) spre a fi cheltuit sau consumat. 24 (Îae) A risca (ceva). 25-26 (Îe; îlav) (A cântări) cu bătaie (A cântări) cu puțin peste greutatea exactă. 27 Lovire (repetată) a unui obiect de altul. 28 (Îs)

– de aripă (sau de aripi) Fâlfâit. 29 Lovitură a vatalei la războiul de țesut. 30 Băteală. 31 Stârnire a peștelui sau a vânatului. 32 Lovitură dată într-un obiect (cu mâna, cu ciocanul etc.) 33 Fiecare contracție a inimii Si: puls. 34 Fiecare zvâcnire a ochiului. 35 Zgomot (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcțiune. 36 Distanță până la care poate ajunge un proiectil, săgeată etc. 37 Felul în care trimite o armă proiectilul. 38 Traiectoria unui proiectil. 39 (Pex) Distanță până la care poate ajunge vederea cuiva Si: rază vizuală. 40 (Îlav) în bataie ia vântului Împotriva direcției vântului. 41 (Îs) -ia vântului Adiere. 42 (Îs) bataieia ploii (sau grindinei etc) Căderea ploii, a grindinei etc. 43 (Îs) bataieia soarelui Arșiță. 44 (Îas) Lumină. 45-46 (Îs) bataie la cap (sau cahlă) Asfixiere cu bioxidul de carbon în urma astupării coșului sobei. 47 Sunet ritmic produs prin loviturile limbii clopotului sau prin mișcarea mecanismului unui ceasornic. 48 Lătrat (scurt și ritmic) al câinilor de vânătoare. 49 Boiște. 50 (Înv) Aruncare cu flori unul în altul la serbările organizate în luna florilor. 51 (despre mărfuri; îe) A fi pe bataie A se vinde foarte repede. 52 (La jocul de șah; cărți etc.) înfrângere. 53 (Îs) bataie ia lui Dumnezeu Pedeapsă. 54 (Îae) Nenorocire. 55 Împreunare (a armăsarului cu iapa). 56 (despre pești) Depunere a icrelor. 57 (Pex) Interval de timp când are loc bătaia (56). 58 Interval de timp în care se împerechează cocoșii-de-munte.

Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

BĂTAIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTÁIE, bătăi, substantiv feminin

I.

1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mâna sau cu un obiect.
       • locuțiune verbala A (se) lua la bătaie = a (se) bate.
       • Expresia: A stinge (sau a snopi, a zvânta etc.) în bătaie (sau în bătăi) (pe cineva) = a bate (pe cineva) foarte rău. (familial) A da bătaie = a zori, a grăbi. Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală. Bătaie de joc = batjocură; prin extensie faptă urâtă, incalificabilă.

2. (învechit) Luptă, bătălie.
♦ Bombardament cu artileria.

3. (În expresie) A pune (ceva) la bătaie = a) a oferi (ceva) spre a fi cheltuit sau consumat; b) a risca (ceva).

II.

1. Lovire, izbire (repetată) a unui obiect de altul.
       • Bătaie de aripă (sau de aripi) = fâlfâit.
♦ Lovitură a vatalei la războiul2 de țesut.
♦ (concretizat) Băteală.
♦ Stârnire a peștelui sau a vânatului.

2. Lovitură dată într-un obiect (cu mâna, cu ciocanul etc.)
♦ Fiecare dintre zvâcniturile inimii sau ale pulsului.

3. Zgomot (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcție.

4. Distanță până la care poate ajunge un proiectil, o săgeată etc; felul cum trimite o armă proiectilul; traiectoria unui proiectil; prin extensie Distanță până la care poate ajunge vederea cuiva; rază vizuală.

5. (În legătură cu anumite fenomene ale naturii, a căror denumire determină sensul cuvântului) a) Suflare a vântului; adiere. b) Cădere a ploii, a grindinii etc. c) Dogoreală, arșiță. d) Lumină.

6. (regional) Lătrat (scurt și ritmic) al câinilor.

7. Boiște.
♦ Epocă în care se împerechează cocoșii-de-munte.

III.

1. (Sport) Izbire a pământului cu piciorul înainte de desprinderea de pe sol, la o săritură.

2. (În expresie și locuţiune adverbiala) (A cântări) cu bătaie = (a cântări) cu puțin peste greutatea exactă. [ pronunție: -ta-ie]

– latina batt(u)allia.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

BĂTAIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTÁIE, bătăi, substantiv feminin

I.

1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mâna sau cu un obiect.

2. (Sport) Izbire a pământului cu piciorul înainte de desprinderea de pe sol, la o săritură.
       • locuțiune verbala A (se) lua la bătaie = a (se) bate.
       • Expresia: A stinge (sau a snopi, a zvânta etc.) în bătaie (sau în bătăi pe cineva) = a bate (pe cineva) foarte rău. (familial) A da bătaie = a zori, a grăbi. Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală. Bătaie de joc = batjocură; p ext. faptă urâtă, incalificabilă.

3. (învechit) Luptă, bătălie.
♦ Bombardament cu artileria.

4. (În expresie) A pune (ceva) la bătaie = a) a oferi (ceva) spre a fi cheltuit sau consumat; b) a risca (ceva).

5. (În expresie și locuţiune adverbiala) (A cântări) cu bătaie = (a cântări) cu puțin peste greutatea exactă.

II.

1. Lovire, izbire (repetată) a unui obiect de altul.
       • Bătaie de aripă (sau de aripi) = fâlfâit.
♦ Lovitură a vatalei la războiul de țesut
♦ (concretizat) Băteală.
♦ Stârnire a peștelui sau a vânatului.

2. Lovitură dată într-un obiect (cu mâna, cu ciocanul etc.).
♦ Fiecare dintre zvâcnirile inimii sau ale pulsului.

3. Zgomot (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcție.

4. Distanță până la care poate ajunge un proiectil, o săgeată etc.; felul cum trimite o armă proiectilul; traiectoria unui proiectil; prin extensie distanță până la care poate ajunge vederea cuiva; rază vizuală.

5. (În legătură cu anumite fenomene ale naturii, a căror denumire determină sensul cuvântului) a) Suflare a vântului; adiere, b) Cădere a ploii, a grindinii etc. c) Dogoreală, arșiță, d) Lumină.

6. (regional) Lătrat (scurt și ritmic) al câinilor.

7. Boiște.
♦ Epocă în care se împerechează cocoșii-de-munte. [ pronunție: -ta-ie]

– latina batt(u)alia.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)BĂTAIE
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTÁIE, bătăi, substantiv feminin

I.

1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mâna sau cu un obiect.
       • Expresia: A (se) lua la bătaie = a (se) bate. A stinge (sau a snopi, a zvânta) în bătăi (pe cineva) = a bate (pe cineva) foarte rău. A da bătaie = a zori, a grăbi. Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală. Bătaie de joc = batjocură; prin extensie faptă urâtă.
♦ (Sport; la sărituri) Acțiunea de transformare a vitezei rezultate din elan în viteză ascensională.

2. Luptă, bătălie; război.
♦ (învechit) Bombardament.

3. (În expresie) A pune (ceva) la bătaie = a) a oferi (ceva) spre a fi cheltuit sau consumat; b) a risca (ceva).

II.

1. Lovire (repetată) a unui obiect de altul; izbire.
       • Bătaie de aripă (sau de aripi) = fâlfâit.
♦ Lovitura vatalei la războiul de țesut.
♦ (concretizat) Băteală.
♦ Stârnirea peștelui sau a vânatului; goană.

2. Ciocănire, pocănire.
♦ Zvâcnire a inimii, a pulsului; pulsație.

3. Sunet (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcție. Bătăile tractoarelor... se auzeau limpezi și puternice (MIHALE).

4. Distanță până la care poate ajunge un proiectil, o săgeată etc; felul cum trimite o armă proiectilul; traiectoria unui proiectil; prin extensie distanță până la care poate ajunge vederea cuiva; rază vizuală.

5. (În legătură cu anumite fenomene ale naturii, a căror denumire determină sensul cuvântului) a) Suflare a vântului; adiere. b) Cădere a ploii, a grindinii etc. c) Dogoreală, arșiță. Cerul se dogorește ca de bătaia unei flăcări (VLAHUȚĂ). d) Lumină. Bătaia farurilor.

6. Lătrat al câinilor.

7. Boiște.
♦ Epoca în care se împerechează cocoșii-de-munte.

– latina batt(u)allia.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

BĂTAIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTAIE s.

1. încăierare, luptă, (rar) încaier, încăierătură, (regional) încăierat, (familial) tăvăleală, trînteală. (bataie dintre ei n-a durat mult.)

2. (livresc) corecție, (popular și fam.) bruftuială, chelfăneală, ciomăgeală, muștruluială, păruială, scatoalcă, (familial figurat) scărmănare, scărmănătură, tîrnuială, tîrnuire, (argotic) mardeală. (A mîncat o bataie zdravănă.)

3. eșec, înfrîngere. (A suferit prima bataie într-un meci.)

4. bocăneală, bocănire, bocănit, bocănitură, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, (regional) tocănire, tocănit. (Se aude o bataie în ușă.)

5. (biologie) împreunare. (bataie a unor animale.)

6. (biologie) boiște, (regional) toană. (bataie peștilor.)

7. scornire. (bataie peștilor.)

8. goană, gonire, hăituială, hăituire, scornire, stîrnire, (popular) zgornire. (bataie vînatului.)

9. fîlfîială, fîlfîire, fîlfîit, fîlfîitură, fluturare, fluturat, (rar) scuturare, scuturat, sfîrîitură. (bataie aripilor.)

10. suflare, suflu, (învechit și popular) suflat, (regional) zăliște. (Stă în bataie vîntului.)

11. (biologie) palpitare, palpitație, pulsație, ticăit, tresărire, zbatere, zvîcneală, zvîcnet, zvîcnire, zvîcnit, zvîcnitură, (rar) tresăritură, (învechit) palpit, răsăritură, săltare. (bataie inimii.)

12. (muzică) timp.

13. bătaie de joc = batjocură, derîdere, rîs, zeflemea, (livresc) deriziune, (învechit) batjoc, batjocoritură, (familial) bășcălie. (Ce e această bataie?)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

bătaie
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătaie forme fapta de a (se) bate și rezultatul ei:

1. lovituri: a da cuiva bătaie, a mânca bătaie;

2. luptă, bătălie;

3. sgornire la vânătoare;

4. clătinare, agitare: bătaia vântului, inimei, ochiului;

5. frământare cu mintea: bătaie de cap; bătaie de joc, luare în râs, lucru rău făcut;

6. lucrarea și timpul când peștele își depune icrele: bătaia peștelui;

7. depărtarea până unde poate ajunge glontele: bătaia tunului;

8. locul unde bate sau lovește tare ceva: în bătaia soarelui, focului;

9. muzică măsură, tact. [latina in limbaj vulgar sau argou / jargou BATTALIA = clasic BATTUALIA].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

bătaie
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătaie, termen în teoria* muzicii substituit în limbajul muzicologic actual prin timp (2), în cele două accepțiuni: a) unitate metrică* și b) mișcare a mâinii corespunzătoare unei unități metrice. A bate măsura, a indica prin mișcări convenționale ale mâinii numărul timpilor dintr-o măsură*, tactare*. vezi battuta.
Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali

bătaie
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătáie, bătăi, substantiv feminin –

1. Încăierare, luptă.

2. Lovitură, bocănitură, ciocănitură.

3. Război, bătălie (ALRRM, 1973: 723). Atestat și în Maramureșul din dreapta Tisei (locuțiune Biserica Albă) cu sensul

3.

– latina battalia, derivat regr. de la battualia (Pușcariu, CDDE, DLRM).

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, ediția a doua

BĂTAIE
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTAIE bătută, bruftuială, bruftuluială, bumbăceală, caft, cafteală, carambol, cardeală, cinghel, cujbeală, instrucție, lămurire, mamă de bătaie, mardeală, marinată, pardoseală, praftură, ruladă, scărmăneală, șmotru, tărbăceală, trosneală.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

bătaie
Dicționarul de regionalisme și arhaisme din Maramureș dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătáie, bătăi, substantiv feminin

– Război, bătălie (ALR 1973: 723).

– latina battalia, derivat regr. de la battualia (Pușcariu, Candrea-Densusianu, DA), conform italiana battaglia, portugheză batalha, sbatalla, albaneză bëtajë.

Definiție sursă: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș

BĂTAIE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru BĂTAIE:
BĂTÁIE substantiv verbal bătălie, bătătură, băteală, bombardament, bombardare, conflict, luptă, război.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

bătaie
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătaie substantiv verbal BĂTĂLIE. BĂTĂTURĂ. BĂTEALĂ. BOMBARDAMENT. BOMBARDARE. CONFLICT. LUPTĂ. RĂZBOI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

bătaie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătáie substantiv feminin, articulat bătáia, genitiv dativ articulat bătăii; plural bătăi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

bătaie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru bătaie:
bătáie substantiv feminin, articulat bătáia, genitiv dativ articulat bătắii; plural bătắi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'BATAIE'
bațagónieBÂȚÂÍbâțâiálăBĂTĂIÁȘBĂTÁIEbâțâielnicBĂTĂIÓSBÂȚÂÍTbătăíță

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL bătaie
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului bătaie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
GCR I, 121/29 / P: bătaieta-ie / Plural: bătaietăi / Etimologie: lat batalia, -am] 1 Lovitură repetată dată de cineva cu mâna sau cu un obiect.
3-4 Îlv A se lua la bătaie A se bate.
5 Îe A stinge sau a snopi, a zvânta, în bătaie sau în -tăi pe cineva A bate pe cineva foarte rău.
6 Îlav A da sau a trage bătaie A da lovituri cuiva.
7 Îlav A primi sau a mânca bătaie A primi lovituri de la cineva.
8 Îc Într-o bătaie de amnar într-o clipă.
9 despre prăvălii; îe A fi în bătaie ia fierului A se găsi într-un loc foarte potrivit.
12 Îcs De-a dura-n bătaie Dans țărănesc nedefinit mai îndeaproape.
15 Fam; îe A da bătaie A grăbi.
16 Fig; îs bătaie de cap Frământare a minții.
19 Fam; îc bătaie de joc Batjocură.
23 Îe A pune ceva la bătaie A oferi ceva spre a fi cheltuit sau consumat.
40 Îlav în bătaie ia vântului Împotriva direcției vântului.
42 Îs bătaieia ploii sau grindinei etc Căderea ploii, a grindinei etc.
43 Îs bătaieia soarelui Arșiță.
45-46 Îs bătaie la cap sau cahlă Asfixiere cu bioxidul de carbon în urma astupării coșului sobei.
51 despre mărfuri; îe A fi pe bătaie A se vinde foarte repede.
53 Îs bătaie ia lui Dumnezeu Pedeapsă.
Bătaie dintre ei n-a durat mult.
A mîncat o bătaie zdravănă.
A suferit prima bătaie într-un meci.
Se aude o bătaie în ușă.
Bătaie a unor animale.
Bătaie peștilor.
Bătaie peștilor.
Bătaie vînatului.
Bătaie aripilor.
Stă în bătaie vîntului.
Bătaie inimii.
Ce e această bătaie?.
Bătaie dintre ei n-a durat mult.
A mâncat o bătaie zdravănă.GRAMATICA cuvântului bătaie?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului bătaie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul bătaie poate fi: substantiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul bătaie sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul bătaie are forma: bătăi
VEZI PLURALUL pentru bătaie la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE bătaie?
Vezi cuvântul bătaie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul bătaie?
[ bă-ta-ie ]
Se pare că cuvântul bătaie are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL bătaie
Inţelegi mai uşor cuvântul bătaie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Bătaie la tălpi = în trecut lovituri date la tălpi ca pedeapsă
Bătaie la palmă = lovituri date la palmă ca pedeapsă în școala din regimul burghezo-moșieresc
Bătaie de moarte sau bătaie soră cu moartea sau un pui de bătaie = bătaie strașnică
Bătaie cu sau de flori = serbare organizată în trecut, primăvara, la care participanții își aruncau flori unii altora
A da sau a trage cuiva o bătaie sau a lua pe cineva la bătaie = a bate
A se lua la bătaie = a se încăiera, a se bate
A mînca o bătaie = a primi bătaie de la cineva
A stinge sau a snopi, a prăpădi, a zvînta în bătăi pe cineva = a bate pe cineva zdravăn
A da bătaie = a face ceva foarte repede, a zori, a grăbi
Bătaie de cap = frămîntare a minții, încordare; prin extensie trudă, muncă, osteneală
Bătaie de joc = batjocură, luare în rîs; faptă urîtă
A lua în bătaie de joc = a lua în batjocură, în rîs
= a oferi o sumă de bani, o cantitate de alimente sau de băutură etc
Bătaia porumbului sau păpușoiului = desfacere a boabelor de porumb de pe cocean, prin lovirea repetată a acestuia cu un băț
Bătaie de aripă sau de aripi = fîlfîit
A fi la bătaie = în jocul cu mingea, despre una dintre cele două echipe a fi la conducerea jocului, cînd jucătorii echipei trebuie să lovească mingea cu bastonul și apoi să parcurgă cele două culoare de ducere și întoarcere, apărîndu-se de loviturile jucătorilor echipei adverse
În bătaia puștii sau a gloanțelor = în sfera de acțiune a puștii sau a gloanțelor
locuțiune verbala A se lua la bătaie = a se bate
în bătaie sau în bătăi pe cineva = a bate pe cineva foarte rău
Familial A da bătaie = a zori, a grăbi
Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală
Bătaie de joc = batjocură; prin extensie faptă urâtă, incalificabilă
În expresie A pune ceva la bătaie = a a oferi ceva spre a fi cheltuit sau consumat; b a risca ceva
Bătaie de aripă sau de aripi = fâlfâit
În expresie și locuţiune adverbiala A cântări cu bătaie = a cântări cu puțin peste greutatea exactă
locuțiune verbala A se lua la bătaie = a se bate
în bătaie sau în bătăi pe cineva = a bate pe cineva foarte rău
Familial A da bătaie = a zori, a grăbi
Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală
Bătaie de joc = batjocură; p ext
În expresie A pune ceva la bătaie = a a oferi ceva spre a fi cheltuit sau consumat; b a risca ceva
În expresie și locuţiune adverbiala A cântări cu bătaie = a cântări cu puțin peste greutatea exactă
Bătaie de aripă sau de aripi = fâlfâit
A se lua la bătaie = a se bate
A stinge sau a snopi, a zvânta în bătăi pe cineva = a bate pe cineva foarte rău
A da bătaie = a zori, a grăbi
Bătaie de cap = frământare a minții; prin extensie trudă, osteneală
Bătaie de joc = batjocură; prin extensie faptă urâtă
În expresie A pune ceva la bătaie = a a oferi ceva spre a fi cheltuit sau consumat; b a risca ceva
Bătaie de aripă sau de aripi = fâlfâit
Bătaie de joc = batjocură, derîdere, rîs, zeflemea, livresc deriziune, învechit batjoc, batjocoritură, familial bășcălie
Latina in limbaj vulgar sau argou / jargou BATTALIA = clasic BATTUALIA© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL bătaie

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Să te-audă dumnezeu!?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
scriitor talentat
umflătură sub piele, produsă prin hipertrofia glandelor sebacee
să se împlinească cele pe care mi le dorești! n-aude, n-a vede n-a greul pământului
clădiri mărețe, palate
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app