eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A mobiliza pe cineva pe loc ?

Care e A mobiliza pe cineva pe loc ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A mobiliza pe cineva pe loc ":
a) A păstra în timp de război (pe cineva) pe postul civil pe care-l ocupă, supunându-l disciplinei militare impuse de starea de război

Expresia în context:
Deocamdată, unul dintre voi ar fi mobilizat pe loc. (citat din Camil Petrescu)Seful gării fusese mobilizat pe loc, cu grad de sublocotenent. Nu purta uniforma armatei, ci tot hainele lui de ceferist. (citat din Cristian Teodorescu)

b)

(familiar)A chema într-un anumit loc, cu un anumit scop. A convoca, a întruni, a aduna: […] adepți ai Frontului Salvării Naționale s-au mobilizat, la rândul lor, venind în Piața Victoriei pentru a manifesta în sprijinul CFSN și al guvernului. (ION ILIESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MOBILIZÁ, mobilizez, verb

I. tranzitiv

1. A pune o armată pe picior de război, a chema sub arme oamenii lăsați ia vatră. Nimeni nu putea da nici o lămurire asupra serviciului. Erau mobilizați acolo, fără îndoială. după mari și grele stăruinți. C. PETRESCU, Î. I 109.
       • Expresia: (În trecut) A mobiliza pe cineva pe loc = a păstra în timp de război pe cineva în postul civil pe care îl ocupă, supunîndu-l obligațiilor militare care decurg din starea de război. Deocamdată, unul dintre voi ar fi mobilizat pe loc ...