eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A nimeri bine sau nimeri rău ?

Care e A nimeri bine sau nimeri rău ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A nimeri bine sau nimeri rău ":
A acționa corect (sau incorect)

Expresia în context:
Bob nimeri bine momentul. Pe la sfârșitul lui iulie începu și la Viena și la Pesta arestarea „iacobinilor”. (despre PRODAN)Așa se face că se căsători la nimereală, drept pentru care nu nimeri rău deloc, deși nici nu-i trecuse prin cap să parvină pe spinarea lui socru-său […] (citat din Radu Aldulescu)Dar feciorul era neastâmpărat de dorul frate-său si al soră-sei, și deci trebui să plece. Și se duse și nimeri nici mai bine, nici mai rău de cum o nimerise frate-său cel mai mare. (BASME POPULARE)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Daca din intimplare
Vei nimeri o f loare,
Ce poarta un scump nume, ce-i zic nu-ma-uita,"
Inima mea e trista poezie de Grigore Alexandrescu

"
Constitutia noastra dela 1866 s-a facut ca prin farmec, ca printr-o vraja: o Constitutie intreaga de nu stiu cate capitole, paragrafe, articole, s-a facut foarte iute Englitera si-a facut-o pe a ei nu stiu dupa cate lupte seculare; tara romaneasca si-a facut-o, fara prea multe necazuri - intr-o noapte (mare ilaritate, aplauze). Pe semne ca de aceea Constitutia engleza a iesit asa de proasta: au pierdut prea multa vreme la ea; prea au migalit-o - n-au putut-o nimeri dintr-o data Noi am nimerit-o ! scurt, intr-o noapte si este - cum o vedem (ilaritate, aplauze).
"
Cuvantare (III) poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NIMERÍ, nimeresc, verb IV.

1. tranzitiv A atinge, a lovi (unde trebuie) cu un obiect aruncat sau cu proiectilul unei arme. Se întîmpla să nu nimerească paserile cu săgeata. CREANGĂ, P. 245. Paloșul mi-l învîrtea, În Mogoș îl azvîrlea, Dar nici că mi-l nimerea. ALECSANDRI, P. P. 154. A slobozit un pistol asupră-mi, dar nu m-a nimerit. NEGRUZZI, S. I 24.
       • absolut Cu o rugină de pușcă... nimerea mai bine decît altul cu o carabină ghintuită. ODOBESCU, S. III 14.

2. intranzitiv A ajunge, a sosi undeva, uneori din întîmplare, a ajunge la ...