eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A o nimeri ca Irimia sau ca Ivan, ca Stan cu oiștea-n gard sau a o nimeri ca țiganul la împărat, a o nimeri ca nuca în perete ?

Care e A o nimeri ca Irimia sau ca Ivan, ca Stan cu oiștea-n gard sau a o nimeri ca țiganul la împărat, a o nimeri ca nuca în perete ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A o nimeri ca Irimia sau ca Ivan, ca Stan cu oiștea-n gard sau a o nimeri ca țiganul la împărat, a o nimeri ca nuca în perete ":
a) A proceda exact cum trebuie. b) A-și face o socoteală greșită, nepotrivită

Expresia în context:
Si, dacă-l dau ăștia afară, c-a nimerit-o cu oiștea-n gard, pagubă-n ciuperci, s-a mai întâmplat! (ALEXANDRA STANESCU)Cearta fără păruială, ca nunta fără lăutari. Se lovi ca nuca în perete și vorba ta, iacă, răspunseră ei. Dară noi nu ne certăm, ci numai ne sfădim. (P. ISPIRESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Daca din intimplare
Vei nimeri o f loare,
Ce poarta un scump nume, ce-i zic nu-ma-uita,"
Inima mea e trista poezie de Grigore Alexandrescu

"
Constitutia noastra dela 1866 s-a facut ca prin farmec, ca printr-o vraja: o Constitutie intreaga de nu stiu cate capitole, paragrafe, articole, s-a facut foarte iute Englitera si-a facut-o pe a ei nu stiu dupa cate lupte seculare; tara romaneasca si-a facut-o, fara prea multe necazuri - intr-o noapte (mare ilaritate, aplauze). Pe semne ca de aceea Constitutia engleza a iesit asa de proasta: au pierdut prea multa vreme la ea; prea au migalit-o - n-au putut-o nimeri dintr-o data Noi am nimerit-o ! scurt, intr-o noapte si este - cum o vedem (ilaritate, aplauze).
"
Cuvantare (III) poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NIMERÍ, nimeresc, verb IV.

1. tranzitiv A atinge, a lovi (unde trebuie) cu un obiect aruncat sau cu proiectilul unei arme. Se întîmpla să nu nimerească paserile cu săgeata. CREANGĂ, P. 245. Paloșul mi-l învîrtea, În Mogoș îl azvîrlea, Dar nici că mi-l nimerea. ALECSANDRI, P. P. 154. A slobozit un pistol asupră-mi, dar nu m-a nimerit. NEGRUZZI, S. I 24.
       • absolut Cu o rugină de pușcă... nimerea mai bine decît altul cu o carabină ghintuită. ODOBESCU, S. III 14.

2. intranzitiv A ajunge, a sosi undeva, uneori din întîmplare, a ajunge la ...