eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A nu-și mai afla sau găsi locul sau a nu-l mai ține sau încăpea pe cineva locul (popular şi familiar) ?

Care e A nu-și mai afla sau găsi locul sau a nu-l mai ține sau încăpea pe cineva locul (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A nu-și mai afla sau găsi locul sau a nu-l mai ține sau încăpea pe cineva locul (popular şi familiar) ":
A nu mai avea astâmpăr sau odihnă; a fi neliniștit, a fi nerăbdător

Expresia în context:
De-amar năvalnic n-o mai ține locul. (G. COSBUC)Grija călătoriei îl pusese într-un neastâmpăr, că nu-și mai găsea loc, nu se mai gândea ce face. (I. A. BASSARABESCU)Supărat, nu-și afla acuma loc. (I. G. SBIERA)

Începu a sălta și a juca de bucurie, de nu-l mai încăpea locul. (P. ISPIRESCU)Nu mă ține locul de bucurie îmi vine tot să cânt și să joc. (citat din Vasile Alecsandri)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" De samur si de sangeap.
Tot prin falnice locase
Isi duc fruntile trufase,"
Zi de iarna poezie de Alexandru Macedonski

" Asa incat lastarii de-abia gasesc la soare
Un loc sa-si mai infiga plapandele picioare,
A meritat securea si trebuie taiat!"
Sentinta poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LOC, locuri, substantiv neutru

I.

1. Porțiune determinată în spațiu. S-au depărtat mult de locul luptei. SAHIA, N. 45. Aici, la loc răcoritor, Sfîrșit stetea acum. COȘBUC, P. I 227. Îl făcu să-i rămîie tălpile lipite de locul unde sta. ISPIRESCU, L. 35.
       • Locuţiune adverbiala De pe loc = stînd, fără a se mișca. Faci reclamă mergînd sau de pe loc? SAHIA, N. 104. Din loc = de acolo de unde este sau se află cineva sau ceva. Stă neadormit... fără să se clintească din locuțiune CREANGĂ, P. 311. Nici că m-ar clinti din loc ...